Un nou califat ISIL ameninta Europa: Libia, o problema mai mare decat Siria si Irak?

Luni, 22 Februarie 2016, ora 13:18
6012 citiri
Un nou califat ISIL ameninta Europa: Libia, o problema mai mare decat Siria si Irak?
Foto: Flickr/BRQ Network

Odata cu ascensiunea gruparii teroriste Statul Islamic (ISIL), marile puteri occidentale si-au concentrat fortele pentru a contracara avansul miscarii jihadiste in Siria si Irak, dar au ignorat pana de curand pericolul care rezida in expansiunea fenomenului spre vest.

Libia tinde sa devina cea mai spinoasa problema de securitate din coasta Europei, intentia gruparii teroriste de a pune bazele unui califat aici reprezentand o amenintare directa la securitatea statelor din bazinul mediteranean, remarca revista IB Times.

Alerta in "curtea din spate" a UE

Primul raid al fortelor aeriene americane impotriva bazelor ISIL din Libia a fost desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute, printre cele 49 de victime inregistrate in urma bombardarii orasului Sabratah, de la granita cu Tunisia, numarandu-se un lider al gruparii, militanti, dar si 2 sarbi rapiti de teroristi.

Oficialii americani au explicat ca decizia de a lovi bazele teroriste din Libia se inscrie in strategia de securitate a Washingtonului, subliniind astfel pericolul reprezentat de expansiunea gruparii intr-o zona apropiata de flancul sudic al Europei.

In ultimii ani, Libia a iesit in evidenta prin razboiul civil care a sfartecat tara in zone administrate de o grupare armata sau alta, dar si ca un punct principal de tranzit in traseul refugiatilor care au luat cu asalt coastele Italiei.

De sase luni insa, efectele atacurilor concentrate asupra teritoriilor ocupate de Statul Islamic in Siria si Irak a facut ca o parte din liderii gruparii sa stabileasca noi baze operationale in Libia.

Tara nord africana se dovedeste un loc mult mai accesibil pentru teroristii recrutati din Europa, dar si o pozitie strategica in planurile jihadistilor de a semana teroare pe continentul european.

Practic, Libia reprezinta portita prin care teroristii au reusit sa se furiseze in curtea din spate a Europei.

"Refugiul ISIL din Libia va permite gruparii sa reziste chiar daca va fi invinsa in Siria si Irak. Statul Islamic va folosi bazele din Libia pentru a destabiliza regiunea si pentru a ataca Europa", se arata intr-un raport intocmit de expertii Institutului pentru Studierea Razboiului.

Candidatul perfect

Razboiul civil care a macinat statul libian odata cu moartea dictatorului Muammar al-Gaddafi a atras dupa sine o expansiune a gruparilor teroriste si a militantilor acestora care au profitat de dezbinarea si insecuritatea existente in tara.

"Zonele de conflict si statele esuate atrag ca un magnet extremismul violent, iar Libia este candidatul perfect pentru un nou refugiu al luptatorilor jihadisti.

Fenomenul luptatorilor straini a ridicat nivelul acestei amenintari, tinerilor extremisti fiindu-le pusa la dispozitie o noua destinatie in care sa declanseze jihadul", arat un al raport intocmit de firma de consultanta in materie de informatii si riscuri Soufan Group.

"Tinand cont de pozitia geografica, teritoriul vast, bogatele rezerve de petrol si de istoria violenta a retelelor jihadiste, un stat esuat al Libiei se poate dovedi dezastruos pentru tarile din Nordul Africii si Europa, ca si pentru intreaga comunitate inernationala", mai arata raportul Soufan.

Centru terorist international

Intr-un interviu CNN, oficialii americani au admis ca retreaua ISIL din Libia numara in prezent aproximativ 6.500 de teroristi, in randul carora localnicii sunt minoritari, ceea ce inseamna ca restul reprezinta fie noi recruti, fie veterani ai razboaielor din Siria si Irak.

Vreme de mai multi ani, Libia a jucat rolul de zona de tranzit sau baza de antrenament a teroristilor jihadisti plecati spre teritoriile Statului Islamic din Siria si Irak.

De la mijlocul anului trecut insa, gruparea a inceput sa recruteze personal pentru bazele din Libia, manifestand un interes deosebit pentru ingineri, experti in explozibili, muncitori pentru sondele de gaz si petrol si fizicieni.

"Incepem sa observam ca multi recruti europeni ai ISIL se indreapta catre Libia in loc sa mearga direct in Siria.

Cred ca vom asista la o crestere a acestui fenomen, in parte si pentru ca devine din ce in ce mai greu sa ajungi in Siria. ISIL are teritorii si in Libia. Califatul exista si acolo", explica Harleen Gambhir, analist pe contraterorism in cadrul Institutului de Studiere a Razboiului.

Amenintare directa pentru Italia

Pentru moment, gruparea terorista pare ca nu vrea sa se faca simtita pe plan local prin atacuri majore organizate pe teritoriul Libiei.

"Ceea ce vor ei e sa submineze puterea guvernului libian. De aceea si multe atentate si asasinate au fost indreptate impotriva unor tinte din interiorul guvernului", a precizat Jason Pack, analist in cadrul Libya - Analysis.

In plus, apropierea de tarmurile sudice ale Europei este un avantaj de care teroristii vor sa profite din plin.

"Controlul Statului Islamic asupra acestei regiuni va genera crize economice, in special pentru Italia si alte state europene", a mentionat liderul aripii libiene a ISIL, Abul-Mughirah al-Qahtani, intr-un interviu publicat de portalul propagandistic al miscarii, Dabiq.

Pana la a detine controlul asupra intregii Libii, teroristii trebuie sa treaca insa peste obstacolul reprezentat de gruparile extremiste locale.

Pana acum, doar o grupare jihadista din Derna a jurat in 2014 supunere catre Statul Islamic si liderul Abu Bakr al-Baghdadi, dar de atunci nu au mai aparut alte adeziuni ale gruparilor rebele din zona.

In prezent, teroristii Statului Islamic detin controlul asupra oraselor Tripoli si Sirt, ultimul adapostind si cea mai mare baza aeriana a Libiei.

Expansiunea gruparii este in masura sa sune alarma in randul tarilor occidentale, in special europenii avand acum de infruntat o amenintare in fata careia singura zona tampon ramasa este Mediterana.

#teroristi Statul Islamic, #risc terorism Europa, #califat Statul Islamic Libia , #Europa