UE vrea sa ajute Ucraina cu vize si 35 de miliarde de dolari

Joi, 27 Februarie 2014, ora 18:00
1612 citiri
UE vrea sa ajute Ucraina cu vize si 35 de miliarde de dolari
Foto: FoxNews

Uniunea Europeana trebuie sa deblocheze un ajutor financiar de urgenta pentru Ucraina si sa elibereze mai usor vize cetatenilor ucraineni, a pledat joi Parlamentul Europan (PE), care a indemnat la organizarea unei "Conferinte internationale a donatorilor", relateaza AFP.

Comisia Europeana (CE) si statele membre este necesar sa prezinte "cat mai rapid posibil, in cooperare cu FMI si Banca Mondiala (BM)" un ajutor financiar pe termen scurt, completat cu un "pachet pe termen lung, impreuna cu BERD si BEI", au apreciat deputatii intr-o rezolutie cu caracter neconstrangator.

In plus, Parlamentul "cere ca o conferinta internationala a donatorilor sa fie organizata in cel timp util" pentru Ucraina, care se afla pe marginea prapastiei falimentului si are nevoie urgenta de cel putin 35 de miliarde de dolari.

El cere, de asemenea, "accelerarea dialogului privind vizele" cu Kievul, subliniind ca un acord care urmareste scutirea ucrainenilor de vize pentru a veni in UE ar fi "cel mai bun mijloc de a raspunde asteptarilor societatii civile si tineretului ucrainean". Aceasta relaxare ar trebui sa treaca prin "punerea in aplicare imediata a procedurilor de acordare a unor vize temporare", potrivit eurodeputatilor.

Ei au cerut, de asemenea, ca UE sa impuna o inghetare a conturilor si interdictia de a calatori impotriva persoanelor responsabile de violente, asa cum au convenit statele membre la 20 februarie.

Parlamentul s-a declarat dispus sa puna in aplicare propria misiune de observatori la scrutinul prezidential prevazut la 25 mai.

Pentru a ajuta Ucraina, "trebuie sa actionam in urmatoarele zile, in urmatoarele saptamani", a cerut miercuri liderul liberalilor, Guy Verhofstadt, considerand ca europenii au "nevoie de o strategie comuna, credibila", fata de Kiev.

"Am creat asteptari, trebuie sa onoram aceste asteptari si sa nu ii lasam pe ucraineni sa cada", a pledat comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule.

In opinia lui Verhofstadt ar trebui extins acordul de asociere propus de UE Ucrainei, care a fost refuzat de presedintele Viktor Ianukovici, antrenand criza politica ce a condus la indepartarea sa de la putere.

Acordul de asociere este "in continuare pe masa", a amintit Fule.

El a avertizat insa ca liderul grupului socialistilor, Hannes Swoboda, trebuie sa fie "onest" cu Ucraina. "Trebuie sa i se spuna ca, la capatul drumului, aderarea (la UE) poate fi posibila, dar nu trebuie sa i se promita astazi ceva ce nu putem onora".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ajutor financiar Ucraina, #UE sprijina Ucraina , #Europa