UE spera ca FMI isi va creste contributiile

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 17:52
1227 citiri
UE spera ca FMI isi va creste contributiile

Ministrii de finante din UE spera ca decizia de a creste capacitatea fondurilor de salvare destinate zonei euro va fi suficienta pentru a asigura si o suplimentare a contributiei Fondului Monetar International (FMI).

Dupa o reuniune a ministrilor de finante de la Copenhaga, in cursul careia s-a hotarat suplimentarea fondurilor la 700 de miliarde de euro, ministrul danez al economiei, Margrethe Vestager a spus ca decizia "este foarte importanta".

"Speram sa existe un acord la Washington" luna aceasta, cand Consiliul FMI va decide daca isi va suplimenta propria capacitate de creditare, a adaugat ea, citata de EUobserver.

Sefa FMI, Christine Lagarde, a salutat acordul UE, sugerand ca ar putea deschide calea catre cresterea resurselor alocate de institutie.

Plafonul combinat al mecanismelor de salvare, "impreuna cu alte eforturi europene recente, vor consolida protectia europeana si vor sustine eforturile FMI de a spori resurse disponibile in beneficiul tuturor membrilor nostri", a spus ea intr-un comunicat.

Insa Canada a respins din start aceasta idee, spunand ca acordul este insuficient si ca banii FMI ar trebui folositi pentru a salva tari sarace, nu state din zona euro.

"Credem ca principalul rol al FMI este si trebuie sa ramana sustinerea tarilor mai sarace, iar aceste tari nu includ statele europene, care se numara printre cele mai bogate din lume", a declarat ministrul canadian de finante Jim Flaherty.

FMI dispune in prezent de o capacitate de creditare de 380 de miliarde de dolari si intentioneaza sa acopere, in urmatorii doi ani, nevoi de finantare de circa 1.000 de miliarde.

Insa convingerea unor tari precum Brazilia, China, India si chiar Statele Unite si Canada sa contribuie la aceasta crestere, cand o parte din bani sunt destinati zonei euro, se dovedeste dificila.

Vineri, ministrii de finante din zona euro si-au reafirmat angajamentul de a plati FMI 150 de miliarde de euro - credite bilaterale, insa statele membre UE care nu au aderat la moneda unica, ce ar trebui sa ofere alte 50 de miliarde, nu au reusit inca sa prezinte cifre concrete. Marea Britanie este una dintre cele mai reticente tari fata de o contributie.

In plus, liderii Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei si Africii de Sud au avertizat saptamana trecuta ca vor fi de acord cu suplimentarea fondurilor numai in schimbul modificarii sistemului actual de vot din FMI, care favorizeaza europenii si americanii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contributii FMI, #capacitate fonduri salavre zona euro, #bani FMI salvare zona euro , #Europa