Ucraina vrea sa importe gaze din Romania din octombrie

Vineri, 23 August 2013, ora 09:23
1651 citiri
Ucraina vrea sa importe gaze din Romania din octombrie

Ucraina spera sa semneze in toamna un acord privind furnizarea de gaze naturale in sistem invers cu Slovacia si Romania, a anuntat ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavytsky.

Initial, acordul cu Slovacia trebuia semnat la finele lunii iunie, iar ulterior la inceputul lunii iulie, insa de ambele date au fost amanate din motive neprecizate.

"Sunt increzator ca in septembrie vom semna un acord cu partenerii nostri din Slovacia, iar in octombrie speram sa semnam un acord cu Romania", a declarat Stavytskiy intr-o conferinta de presa, potrivit Interfax.

Ucraina importa aproximativ 60% din necesarul sau de gaze naturale din Rusia, insa autoritatile de la Kiev incearca sa reduca dependenta de gazele naturale rusesti. Ucraina achizitioneaza deja gaze naturale de la compania germana RWE, iar aceste gaze sunt importate via Polonia si Ungaria.

La inceputul lunii iunie, Ucraina a inceput discutiile cu Romania in legatura cu posibilitatea livrarilor de gaze naturale in sistem invers. Anterior, societatea care opereaza sistemul de gazoducte din Ucraina, Ukrtransgaz, a propus Slovaciei sa utilizeze una dintre cele patru conducte dintre cele doua tari in sistemul invers, ceea ce ar permite Ucrainei sa cumpere o cantitate de cel putin 10 miliarde metri cubi de gaze naturale de pe pietele spot din Europa via Slovacia.

#export gaze naturale Romania, #import gaze Ucraina, #piata gaze Romania , #Europa