"Tigarile sunt sanatoase!". Top 10 cele mai mincinoase reclame

Luni, 25 Iulie 2011, ora 14:31
7144 citiri
"Tigarile sunt sanatoase!". Top 10 cele mai mincinoase reclame

Ar trebui sa fii foarte naiv pentru a crede 100% din mesajele publicitare. Stim cu totii ca oamenii din advertising distorsioneaza realitatea, in goana dupa clienti. Dar cateodata acestia intrec limita, micile "inflorituri" transformandu-se in minciuni crase.

De la vitamine care te vindeca de cancer pana la produse minune care te ajuta sa slabesti intr-o saptamana cat altii intr-un an, BusinessInsider a selectat cele mai mincinoase reclame din istoria publicitatii.

"Tigarile sunt bune pentru sanatate"

Greu de crezut, dar acum cateva decenii, producatorii de tigari isi faceau reclama spunand ca doctorii incurajeaza fumatul si ca anumite branduri sunt mai benefice pentru gat decat altele.

Mai mult, doctorii apareau pe afisele publicitare, recomandand sau "preferand" un anumit tip de tigari. Din fericire, acest lucru nu se mai intampla in ziua de azi.

Centura care arde 27 kg. in 10 saptamani

Centura Belly Burner nu te scapa de 27 de kilograme in 10 saptamani, oricat de convingatoare parea Debi Mazar, vedeta care facea publicitate produsului.

Aceasta este una dintre sutele de reclame mincinoase la diverse diete sau aparate care te ajuta sa scapi de zeci de kilograme fara pic de efort.

Enzyte, Viagra fara niciun efect

Steve Warshak a cheltuit 374 de milioane de dolari pe reclame televizate care-l infatisau pe "Zambitorul Bob", un bufon care se simtea "mult mai increzator" dupa ce se tratase cu Enzyte.

Compania a mers atat de departe incat a sponsozirzat si o echipa participanta la NASCAR.

Insa, Enzyte nu avea niciun efect clinic asupra sistemului genital masculin.

Warshak a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare.

Campanie prezidentiala - "Daca votati pentru Goldwater, vom avea razboi nuclear"

Lyndon Johnson nu a spus pe sleau ca Barry Goldwater va arunca omenirea in aer, daca va castiga alegerile prezidentiale din SUA, din 1964.

Dar reclama televizata care prezenta o fetita admirand o floare inainte sa fie stearsa de pe fata pamantului de o ciuperca nucleara sugera in mod clar acest lucru.

Johnson nu se baza decat pe faptul ca oponentul sau a fost de acord cu reluarea unui test nuclear.

Acesta a retras reclama imediat, dar a reusit sa convinga o mare parte din electorat.

Tratament impotriva cancerului - calciul de coral

Aceasta a fost una dintre nenumaratele minciuni ale lui Kevin Trudeau.

Escrocul a mai venit cu tratamente minune pentru intarirea parului, a capacitatii de memorare si de citire si chiar pentru scaparea de dependente de tot felul.

Insa reclama care sustinea ca a gasit leacul pentru cancer - calciul de coral - a mers cel mai departe.

Trudeau a filmat o "emisiune TV" in care sustinea ca Jurnalul Asociatiei Medicale Americane si Jurnalul de Medicina din New England recomanda suplimentele de calciu ca tratament pentru vindecarea cancerului. Niciuna dintre cele doua publicatii nu afirmasera asa ceva.

FTC (Comisia Federala de Comert) incearca  de ani de zile sa-l condamne la inchisoare pe Trudeau.

Ralph Lauren: "Dezastru in Photoshop"

In 2009, creatorul de moda Ralph Lauren a scos o serie de reclame in care modelele pareau sa aiba capul mai mare decat talia.

Dorinta lui Lauren era sa creeze un nou standard de estetica, adica "femeia super-slaba".

Creatorul a concediat-o pe una dintre fotomodele, Fillipa Hamilton, pe motiv ca era "supra-ponderala". Aceasta cantarea 54 de kilograme.

Pentru a duce efectul la extrem, Lauren se folosea de instrumentele Photoshop pentru a crea femei anorexice.

Cumperi un aspirator si zbori gratis in SUA

In 1992, foarte multi britanici s-au crezut cei mai norocosi oameni din lume cand compania Hoover le-a promis zboruti gratuite catre Europa. Singura conditie era sa cumpere un produs Hoover in valoare minima de 100 de lire sterline.

Problema este ca acele premii erau inexistente, Hoover neasteptandu-se la un numar atat de mare de participanti. Oamenii au cumparat toate aspiratoarele Hoover din magazine in speranta ca vor castiga zborurile gratuite.

In mod ciudat, reactia Hoover a fost sa extinda oferta si sa promita vacante gratuite in SUA pentru fiecare produs cumparat.

Clientii au aflat intr-un final ca pentru a intra in posesia biletelor, trebuie sa trimita o serie de formulare catre companie, pentru ca apoi sa primeasca alte formulare de completat si tot asa.

Incercarea companiei de a renega promisiunile din campanie a ajuns pe prima pagina a ziarelor. Intr-un final, "promotia" i-a costat pe cei de la Hoover 48 de milioane de lire sterline.

Campania a intrat in istorie ca una dintre cele mai mari esecuri publicitare din toate timpurile.

Slabeste fara dieta sau exercitii

In anii 1990, jucatorul de baseball Steve Garvey promova doua tipuri de suplimente nutritive.

Unul era "Fat Trapper" (Vanatorul de grasime), care prevenea absortia grasimilor de catre corp, iar cel de-al doilea era "Exercise In A Bottle" (Antrenament intr-o sticla).

Combinatia dintre acestea te ajuta sa slabesti fara dieta sau exercitii.

FTC l-a plimbat pe Garvey prin curti federale ani de zile. Batalia epica s-a terminat cand s-a decis ca vedetele care apar in reclame sa nu fie responsabile pentru mesajele de promovare false.

Bush Sr. :"Oponentul meu a ajutat un criminal sa scape"

In comparatie cu mesajele vicioase din campaniile prezidentiale actiuale, atacul din 1988 al lui George H. W. Bush la adresa oponentului democrat Michael Dukakis pare inocent.

Dukakis nu era responsabil pentru programul care i-a permis criminalului Horton sa evadeze, ci doar nu stopase acest program.

Campania lui Bush a setat un nou standard al campaniilor prezententiale: "reclamele defaimatoare".

Bayer: "Vitaminele previn aparitia cancerului"

Bayer a fost data in judecata anul trecut ca urmare a reclamelor TV si radio care sugerau ca unul dintre ingredientele din suplimentele "One A Day" (vitamine) previne aparitia cancerului la prostata.

Stim cu totii ca vitaminele nu reprezinta un tratament pentru cancer.

Bayer a platit o amenda si a retras de pe piata reclamele respective.

#dieta slabit, #efect tigari, #marketing, #publicitate, #reclama, #reclama mincinoasa, #tigari sanatate, #vacanta gratuita , #Europa