Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

THE TIMES: Putin inalta spectrul razboiului nuclear in Europa

THE TIMES: Putin inalta spectrul razboiului nuclear in Europa
THE TIMES (Marea Britanie), 5 iunie 2007 - Presedintele Putin a avertizat SUA ca desfasurarea noii retele antiracheta pe cuprinsul Europei de est va determina Rusia sa-si atinteasca rachetele spre obiective europene si ar putea declansa un razboi nuclear.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate publicatiei The Times, liderul rus spune: "Este evident ca daca o parte a potentialului strategic nuclear al SUA este amplasat in Europa si ne va ameninta, noi va trebui sa raspundem.
Acest sistem de aparare cu rachete, de o parte, si absenta acestui sistem, de cealalta... sporeste posibilitatea declansarii unui conflict nuclear".

Rusia este alarmata de planurile Americii de a instala o retea de aparare in Europa estica, pentru doborarea rachetelor pe care se teme ca Iranul le-ar putea lansa.

Dl Putin si-a exprimat scepticismul fata de aceasta motivatie, argumentand ca "Nu exista astfel de rachete - Iranul nu are rachete cu astfel de raza de actiune". SUA au insistat, a spus el, ca sistemul defensiv urma a fi "instalat pentru a se proteja de ceva ce nu exista. Nu e oarecum hazliu? Ar fi nostim, daca nu ar fi atat de trist".

El a speculat ca motivul real al SUA este sa provoace retorsiunea Rusiei si astfel "sa evite o continuare a apropierii dintre Rusia si Europa".

Avertismentul drastic al dlui Putin survine cu putine zile inaintea inceperii intrunirii G-8 a celor mai puternic industrializate economii ale lumii.

Pozitia lui transanta privind apararea cu rachete a Americii, Kosovo, Iranul si schimbarea climatica a fost in parte considerata responsabila pentru esecul summitului Rusia-UE, de luna trecuta.

Putin a avut cuvinte calde pentru "primirea cordiala" pe care i-a facut-o Tony Blair si pentru Gordon Brown, "un specialist de inalta clasa". Dar a lasat putin spatiu pentru compromis privind cererea adresata de Marea Britanie, de extradare a fostului agent de informatii Andrei Lugovoi, cautat sub acuzatia de asasinare a fostului agent, disidentul Aleksandr Litvinenko, prin otravire radioactiva, la Londra.

"Indiferent din ce punct de vedere analizam aceasta problema, totul este o prostie, o prostie irationala", a spus el referitor la cererea de extradare adresata de Marea Britanie. "Nu voi vedea nici un singur element pozitiv. Este o aberatie totala".
Autoritatile ruse au anchetat cazul si daca ar fi fost gasita macar o dovada, cazul ar fi "fost cu siguranta trimis in instanta", a spus el. Teoretic, a adaugat el, "exista circumstante posibile" in care Rusia s-ar conforma extradarii "dar ar necesita amendarea Constitutiei".

Dar Marea Britanie nu a furnizat justificarea unui astfel de demers dramatic, a spus el. Daca sefii agentiilor britanice de aplicare a legii "nu au stiut ca constitutia interzice extradarea cetatenilor rusi in state straine, atunci competenta lor este indoielnica" si "ei ar trebui sa lucreze pentru Parlament sau ziare" deoarece cererea este in esenta "doar o actiune politica de relatii publice".

De asemenea, el nu a cedat nici o farama in cazul gigantilor britanici ai petrolului Shell si BP, care de curand si-au vazut rescrise clauzele investitiilor lor in Rusia din cauza unor presupuse nerespectari a licentelor lor.

Dl Putin a insistat ca vrea "cooperare nu confruntare", dand vina in repetate randuri pe SUA pentru intransigenta lor. Dar din toate potentialele ciocniri la intrunirea G-8, care incepe miercuri in Germania, probabil ca avertismentele sale privind retorsiunea rusa fata de planurile de aparare cu rachete ale SUA vor provoca cea mai intensa frictiune.

El a facut apel la "prietenii nostri americani sa-si regandeasca decizia" si a avertizat ca "nu putem fi trasi la raspundere pentru actiunile noastre pe baza de reciprocitate, deoarece nu noi suntem cei care initiaza o cursa a inarmarii in Europa".

El a adaugat: "Va trebui sa stabilim astfel de sisteme care sa fie capabile sa penetreze sistemele defensive cu racheta (ale SUA)... Cel fel de mijloace vor fi utilizate pentru a lovi tintele despre care armata noastra crede ca sunt potentiale amenintari - rachete balistice sau rachete de croaziera, sau vreun tip nou de sistem de armament?"

Dl Putin a amenintat ca drept raspuns, Rusia ar putea inceta respectarea acordurilor de reducere a fortelor conventionale.
"Am adus toate armele noastre grele dincolo de Urali si am redus fortele noastre militare cu 300.000. Dar ce avem in schimb?

Constatam ca Europa de est este umpluta cu noi echipamente, doua baze in Bulgaria si Romania, precum si un sistem radar in Republica Ceha si sisteme de rachete in Polonia. Ce se petrece? Are loc dezarmarea unilaterala a Rusiei".

El a avertizat totodata ca Rusia s-ar putea retrage din tratatul cu SUA de reducere a stocurilor de rachete cu raza intermediara, deoarece atat de multe alte tari se intrec sa dezvolte aceste arme.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 888 ori