SUA si Europa vor reveni pe crestere in 2009 si 2010

Miercuri, 19 August 2009, ora 13:16
1318 citiri
SUA si Europa vor reveni pe crestere in 2009 si 2010

Scaderea economica se va tempera in lunile ce vor urma si va urma o perioada de crestere a economiilor Statelor Unite ale Americii (SUA) si tarilor europene, a estimat miercuri un membru al consiliului director al Bancii centrale elvetiene, Thomas Jordan, relateaza Newsin.

"Scaderea economica din SUA, dar si din Europa, se va tempera considerabil in lunile ce vor urma", a estimat acesta, intr-un interviu acordat cotidianului economic elvetian Handelszeitung.

"Pana la sfarsitul anului, ar trebui sa vedem din nou crestere economica durabila in Statele Unite", urmata de Europa la inceputul anului 2010, a subliniat Jordan, care va prelua din 2010 functia de vice-presedinte al bancii centrale elvetiene.

Jordan a subliniat insa ca revenirea economica va fi "fragila" la inceput iar riscurile vor ameninta in continuare evolutia economiilor.

Produsul intern brut (PIB) al SUA a scazut cu 1% in al doilea trimestru, in termeni anuali, rezultatul fiind bun avand in vedere ca economistii mizau pe o contractie mai accentuata, de 1,5%.

In zona euro, PIB-ul s-a contractat cu doar 0,1% in al doilea trimestru.

Momentan, revenirea economica depinde de masurile de relansare adoptate de guverne, mai ales cele legate de politica monetara.

"Nu este deocamdata clar daca efectele acestor masuri sunt de durata", a averizat Jordan.

Oficialul elvetian a confirmat si perspectivele economiei elvetiene, care ar trebui sa inregistreze in 2009 o contractie de 2,5-3% a PIB, pe fondul scaderii exporturilor si investitiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#crestere economica, #economie, #investitie, #politica monetara , #Europa