Spania si Franta vor sa "bata" criza prin vanzarea obligatiunilor

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 18:30
1268 citiri
Spania si Franta vor sa "bata" criza prin vanzarea obligatiunilor
Sursa foto: news Kiev

Spania si Franta si-au unit fortele si au vandut, joi, obligatiuni in valoare de aproximativ 11 miliarde de dolari, circa 8,1 miliarde de euro, determinand modificarea randamentelor mici, din Europa.

Aceasta a fost prima actiune comuna, dupa ce sase banci centrale au decis, miercuri, sa scada costurile de finantare ale bancilor.

Spania a vandut certificate de 3.75 miliarde de euro si a trebui sa plateasca cea mai mare suma, din 2005, pentru imprumuturile pe cinci ani, in conditiile in care investitorii au cerut de doua mai multe obligatiuni decat erau disponibile pentru vanzare, scrie Bloomberg.

Franta, evaluata cu un rating AAA, a scos la licitatie certificate de 4,3 miliarde de euro si a reusit sa vandal obligatiuni cu randamentul la 10 ani, la un procent de 3.18%, mai putin decat la licitatia anterioara, organizata pe 3 noiembrie.

Analistii apreciaza ca vanzarea organizata joi de cele doua state poate fi considerate un test, care sa arate cat de multa incredere au investitorii in promisiunea facuta de Banca Centrala Europeana si Federal Reserve.

Bancile centrale din Europa, Japonia, Elvetia, Canada, Marea Britanie, dar si SUA au anuntat, miercuri, ca vor participa la o actiune coordonata pentru a spori lichiditatile pentru banci, alarmate de semnalele pe care bancile europene aflate sub presiune au inceput sa le dea tot mai des.

Bancherii au ajuns la un acord prin care vor scadea pretul pentru creditele pe termen scurt in dolari cu 0,5%, incepand cu 5 decembrie, la toate operatiunile, iar accesul catre liniile de schimb de lichiditati a fost exins pana la 1 februarie 2013.

Ambele licitatii de joi au fost primite cu entuziasm de investitori, iar brokerii sustin cu au fost "destul de bune", potrivit lui Huw Worthington, strateg in cadrul Barclays Capital, din Londra.

"Nivelurile au fost mai ridicate decat si-ar fi dorit, dar licitatiile reale au fost puternice. Actiune intreprinsa ieri de bancile centrale, cu siguranta ca a avut o influenta semnificativa", mai spune strategul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatie obligatiuni, #certificate obligatiuni, #licitatie spania Franta, #actiune BCE FED , #Europa