Seful Securitatii SUA: Granitele deschise, punctul vulnerabil al Europei. Trei state, tinte pentru teroristi

Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 16:30
4096 citiri
Seful Securitatii SUA: Granitele deschise, punctul vulnerabil al Europei. Trei state, tinte pentru teroristi
Foto: Wikimedia

James Clapper, directorul Comunitatii Nationale de Informatii a SUA (National Intelligence, DNI), transmite un avertisment serios fata de punctele vulnerabile ale Europei in fata teroristilor gruparii Statul Islamic.

In opinia sa, sistemul granitelor deschise a permis teroristilor din Statul Islamic sa infiinteze celule in numeroase state europene, iar Marea Britanie, Germania si Italia ar putea fi urmatoarele tari vizate de un atac terorist in genul celor din Paris si Bruxelles, informeaza The Telegraph.

Celule adormite

Clapper, care este si consilier principal pe probleme de informatii al presedintelui Barack Obama, sustine ca sistemul Schengen si adoptia refugiatilor din Orientul Mijlociu intr-un numar mare in tarile vest-europene au permis organizatiei teroriste Statul Islamic sa introduca luptatori jihadisti in mai multe tari europene.

Acesta a mentionat ca Marea Britanie, Germania si Italia au deja celule teroriste in adormire care pot actiona la o simpla comanda a liderilor ISIL.

"Este o ingrijoare a noastra si a aliatilor nostri europeni. Observam in continuare dovezi ale unor comploturi din partea ISIL in cele 3 tari mentionate", a avertizat James Clapper.

"Exista un conflict fundamental: pe de o parte se stimuleaza si se promoveaza libera circulatie a persoanelor in interiorul UE, fapt care contravine in unele cazuri cu responsabilitatea fiecarui stat in parte de a mentine siguranta cetatenilor sai in interiorul granitelor", a descris seful Securitatii SUA situatia din Europa.

Fanaticii Statului Islamic au lasat 130 de morti pe strazile Parisului si 33 de victime in urma atentatului din Bruxelles.

Fara control

Clapper crede ca Marea Britanie si Germania sunt cele mai expuse tari la un atentat al gruparii Statul Islamic, 800 de cetateni din cele doua state fiind suspecti de a fi calatorit in ultimii doi ani in Siria si Irak pentru a se alatura miscarii teroriste, jumatate din cei plecati din Marea Britanie revenind intre timp acasa.

20% dintre acestia sunt considerati ca reprezentand "riscuri majore" la adresa securitatii din Regatul Unit. Sapte comploturi teroriste au fost dejucate in Marea Britanie in ultimele 18 luni.

Andrew Parker, directorul general al MI5, a recunoscut ca riscurile de securitate la adresa Marii Britanii sunt cele mai mari intalnite in intreaga sa cariera de 32 de ani.

Comentariile facute de directorul Comunitatii Nationale de Informatii a SUA i-au pus in garda si pe unii oficiali din camera inferioara a Parlamentului britanic.

"Sunt ingrijorari majore privind libera circulatie a persoanelor in interiorul Europei. Odata ce o persoana a trecut de granita externa a Uniunii, aceasta nu mai este supusa niciunui control pana in Marea Britanie.

Nici aici nu se insista prea mult, daca respectiva persoana este cetatean al unui stat european. Sunt brese de securitate carora trebuie sa ne adresam cat mai rapid", a declarat Keith Vaz, seful comitetului de afaceri interne din Camera Comunelor.

Americanii vad insa o solutie in cresterea gradului de comunicare intre serviciile secrete din interiorul granitelor UE, dar si cu cele ale aliatilor externi, dupa cum a mentionat presedintele Barack Obama in cadrul turneului european din ultimele zile, care a inclus exact Marea Britanie si Germania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#riscuri securitate Marea Britanie, #atentate ISIL Europa, #celule teroriste UE , #Europa