Sectorul privat, important pentru redresarea economica europeana

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 17:16
1432 citiri
Sectorul privat, important pentru redresarea economica europeana

Redresarea economica a tarilor din Europa Centrala si de Est va depinde cu precadere de cresterea sectorului privat, care nu se va manifesta fara acordarea de credite pentru economia reala, sustin BEI, BERD si Banca Mondiala intr-un comunicat comun transmis luni, preluat de 

 

Cele trei institutii financiare considera ca problemele din regiune tin de faptul ca, in prezent, creditarea economiei reale, a IMM-urilor in special, inca se restrange, creditele neperformante sunt in crestere, nevoile de recapitalizare ale bancilor raman mari, iar somajul creste rapid.

"Aceasta presupune, pe langa finantari, consolidarea bilanturilor bancilor, ajutarea lor pentru a depasi riscurile financiare din regiune si restructurarea datoriei private, acolo unde este necesar si posibil.

Va fi important sa abordam vulnerabilitatea expunerilor in valuta, precum si dezvoltarea finantarilor pe termen lung in monede locale si a pietelor de capital", se mai arata in comunicat.

Presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, cel al Bancii Europene de Investitii (BEI), Philippe Maystadt, si vicepresedintele Bancii Mondiale, Philippe Le Houerou, au precizat ca actiunea internationala comuna fara precedent a impiedicat declansarea unei crizei sistemice in regiune.

Ei au precizat, insa, ca mai sunt multe de facut si au pledat pentru innoirea actiunii din partea acestor trei institutii pentru a stimula reluarea cresterii economice in regiune.

 

#redresare, # economica, # europeana, # sector, # privat , #Europa