S&P: Va creste numarul companiilor falimentare in Europa

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 16:07
1235 citiri
S&P: Va creste numarul companiilor falimentare in Europa

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat joi ca se asteapta la o crestere a numarului de cazuri de companii europene care vor intra in faliment in 2012 comparativ cu 2011, ca urmare a riscului unei 'recesiuni moderate' in zona euro la inceputul acestui an.

Intr-un raport in care a analizat 676 de companii europene care beneficiaza de un rating din categoria speculativa, adica 'BB plus' sau mai mic, cu sediul in cele 27 de state membre UE plus Islanda, Noevegia si Elvetia, Standard & Poor's a ajuns la concluzia ca 41 din aceste companii risca sa intre in faliment.

Agentia estimeaza ca pe ansamblul acestui an va exista o rata de default de 6,1% in randul companiilor europene, comparativ cu 4,8% la finele lui 2011.

Scenariul de baza de la care pleaca Standard & Poor's este o crestere economica de 0,4% in zona euro, dupa o 'recesiune moderata' la inceputul anului. Cu toate acestea agentia estimeaza ca exista 40% sanse pentru o recesiune mai grava.

In acest caz, rata de default in randul companiilor din cele 27 de state membre UE plus Islanda, Norvegia si Elvetia ar urma sa creasca la 8,4%, si chiar mai mult.

Cu toate acestea, chiar si un nivel de 8,4% ar fi mult mai mic fata de nivelul de varf inregistrat in trimestrul al treilea din 2009, cand rata de default in Europa a atins 14,7% in Europa.

"Credem ca companiile care vand bunuri si servicii la nivel global ar trebui sa fie mai bine protejate de turbulentele care vor afecta zona euro, deoarece vor putea sa se bazeze pe cresterea relativ solida de pe pietele emergente si tarile care produc materii prime", a declarat directorul de cercetare de la Standard & Poor's Ratings Services, Paul Watters.

Potrivit acestuia, riscurile de faliment vor fi mai mari pentru companiile orientate spre piata interna, in special in cazul celor cu expunere are pe economiile puternic afectate de criza datoriilro. Grecia, Italia, Iranda, Portugalia si Spania.

Standard and Poor's a retrogradat vineri ratingurile 'AAA' atribuite Frantei si Austriei cu o treapta, la 'AA plus', cu perspectiva negativa, a revizuit in scadere ratingurile Italiei, Spaniei si Ciprului cu doua trepte si a retrogradat Malta, Slovacia si Slovenia cu o treapta.

In prezent, in zona euro doar patru state beneficiaza de un rating 'AAA': Germania, Finlanda, Olanda si Luxemburg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#standard poors, #companii faliment, #Europa faliment, #standard poors faliment companii , #Europa