Romania are cele mai bune perspective economice din Europa Centrala si de Est

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 19:27
1516 citiri
Romania are cele mai bune perspective economice din Europa Centrala si de Est

Romania a continuat in septembrie sa aiba cele mai bune perspective economice la sase luni, din regiunea in Europa Centrala si de Est (ECE), in conditiile in care tari precum Ungaria si Polonia au inregistrat scaderi puternice ale increderii, potrivit unui sondaj al institutului ZEW, preluat de Mediafax.

Indicele care masoara perceptia analistilor pentru urmatoarele sase luni a scazut in cazul Romaniei cu 5,5 puncte, la -5,6 puncte.

Pe locul al doilea, dar la mare distanta de Romania, se afla Slovacia, cu -35 puncte (cu un declin de 9,4 puncte).

Cea mai mare scadere a fost inregistrata de Ungaria, cu 31,8 puncte, la -47,5 puncte, cel mai redus nivel intre statele incluse in studiu, urmata de Polonia, cu un declin de 21,6%, la -36,8 puncte.

Toate tarile din regiunea ECE analizate au consemnat scaderi ale perceptiei analistilor, cu exceptia Turciei.

La nivelul ECE, indicele asteptarilor economice a pierdut 11,6 puncte, la -38 puncte, se arata in sondajul realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.

In privinta situatiei economica actuale, Romania a ramas pe penultimul loc in regiune, inaintea Ungariei . Indicele pentru Romania a urcat usor cu 3,5 puncte, la -37,2 puncte.

In Ungaria, perceptia s-a inrautatit cu 9,1 puncte, la -56,3 puncte, iar in Croatia cu 4,2 puncte, la -36,5 puncte.

In Europa Centrala si de Est, perceptia pentru situatia economica actuala a evoluat pozitiv cu 4,4 puncte, la 7,2 puncte.

Asteptarile pentru Bursa de la Bucuresti s-au imbunatatit usor in septembrie, cu 4,4 puncte, indicatorul referitor la evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, ajungand la 22,3 puncte.

Indicele care masoara asteptarile pentru evolutia leului a scazut cu 7,8 puncte, la 10,1 puncte. Indicatorul a scazut pentru toate valutele din regiune, cu exceptia kunei croate si a lirei turcesti.

La studiul efectuat in intervalul 5-19 septembrie au participat 82 de analisti, dintre care 24 din Turcia. Sondajul include, in regiunea Europei Centrale si de Est, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia.




Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#economie, #economie romania, #crestere economica, #perspectiva economica, #economie europa , #Europa