RFI: Romania este una dintre cele mai mari cultivatoare de plante modificate genetic din Europa

Miercuri, 17 Octombrie 2007, ora 10:40
1892 citiri
RFI: Romania este una dintre cele mai mari cultivatoare de plante modificate genetic din Europa

RADIO FRANCE INTERNATIONALE - Romania este una dintre cele mai mari cultivatoare de plante transgenice din Europa. Cel putin asa reiese dupa ce s-a descoperit in apropierea granitei cu Ungaria o plantatie ilegala de soia modificata transgenic. La Budapesta, spectrul unei contaminari transfrontaliere incepe sa bantuie, dupa cum ne spune corespondentul nostru de la fata locului, Lszl Bihary.

Autoritatile romane au descoperit si distrus o noua plantatie ilegala de soia modificata genetic in imediata apropiere a granitei ungare - a comunicat Ministerul Protectiei Mediului din Budapesta. Presa ungara citeaza pe larg declaratia lui Gabriel Paun, din partea Greenpeace-Romania, potrivit caruia acest nou caz dovedeste faptul ca poluarea transgenica in agricultura romana este un fapt recurent, amintind cazurile descoperite anterior de 14 plantatii ilegale de soia, precum si cazurile de cultivare de soiuri de prune si de cartofi modificate genetic. Gabriel Paun a specificat ca majoritatea populatiei Romaniei respinge alimentele transgenice.

Anterior, presa ungara a relatat despre ampla manifestare de protest desfasurata in Romania pe Insula Brailei contra culturilor modificate genetic, la care au participat pe langa activisti Greenpeace din Romania si ecologisti din Ungaria, Grecia, Polonia, Austria, Olanda si Italia. Ministerul ungar al Mediului atrage atentia asupra contaminarii transgenice venind dinspre Romania, mai ales in cazul porumbului MON 810, admis in unele tari din UE, dar interzis in altele, printre care si Ungaria. Acest soi de porumb transgenic este cultivat in sase judete din Romania, inclusiv in zone de frontiera.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.