Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raport EDA: Europa se inarmeaza intr-un ritm sustinut. De vina e Rusia!

Raport EDA: Europa se inarmeaza intr-un ritm sustinut. De vina e Rusia!

Europa a devenit inca o data un loc in care etalarea fortei militare a fiecarui stat in parte reprezinta o chestiune general acceptata si considerata a fi chiar necesara, dupa mai bine de 20 de ani de liniste, arata ultimul raport al Agentiei Europene de Securitate (EDA).

Analistii sustin ca amenintarea Rusiei sta in spatele cresterilor masive ale bugetelor de aparare ale statelor din Uniunea Europeana, cel mai mare efort fiind remarcat in randul tarilor din Europa Centrala si de Est, potrivit Defense News.

Teama umfla bugetele

La doua decenii de la sfarsitul Razboiului Rece, intentiile expansioniste manifestate de Vladimir Putin in Crimeea si estul Ucrainei au fortat liderii europeni sa creasca cheltuielile cu programele militare, arata raportul.

"Declinul care a afectat bugetele de aparare ale tarilor europene in ultimii 20 de ani, mai ales dupa 2008, a incetat", noteaza analistii care au efectuat cercetarea.

Cresterea cea mai mare se observa in bugetele din Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia, cele 7 tari operand majorari ale cheltuielilor militare de 19,9 procente in acest an.

Recordul ii apartine Ungariei, care se apropie de o crestere de 22%, cu o suplimentare de buget de aproape un miliard de dolari.

In sud-estul Europei, Romania, Bulgaria, Croatia, Ciprul, Serbia si Slovenia au suplimentat in medie bugetele de aparare cu 9,2%, in vreme ce procentul adaugat de statele din vestul Europei se ridica la 2,7%.

Doar Italia, Grecia si Suedia intentioneaza sa pastreze cheltuielile de aparare in aceleasi limite de anul trecut, guvernul de la Stockholm anuntand totusi ca va investi mai mult in armata sa incepand cu anul viitor.

Bulgaria, Cehia, Polonia si Slovacia au in plan si achizitii de echipament de lupta care sa inlocuiasca vechile arme de provenienta sovietica aflate in dotarea armatelor lor.

Noua elicoptere Black Hawk vor fi cumparate de armata slovaca, pentru a inlocui aparatele de zbor M-17 fabricate in fosta Uniune Sovietica.

Un alt stimul notabil in privinta finantarii sectorului de aparare din Europa se intrevede in Franta, unde Parisul intentioneaza sa ridice cheltuielile pentru securitate de la 31,4 miliarde de euro la 34 de miliarde in cursul acestui an, ca urmare a amenintarilor teroriste.

Specialistii in domeniu se asteapta ca trendul sa se mentina si in anii viitori, dincolo de pericolul rusesc intrevazandu-se si alte brese in securitatea europeana.

"Chiar daca amenintarea venita din partea Rusiei se va reduce, tendinta se va pastra ca urmare a pericolului reprezentat de terorism, accentuat de lipsa de implicare a Statelor Unite in crizele care zguduie Orientul Mijlociu", sustine Michele None, consultant stiintific al think thank-ului IAI din Roma.

Au strans randurile

Deja pe continent functioneaza o serie de aliante incheiate intre state de diverse dimensiuni pentru intarirea puterii defensive, ca si pentru dezvoltarea unor piese moderne de armament.

Din iunie anul trecut, bulgarii, croatii, ungurii si slovenii coopereaza indeaproape in intarirea capabilitatilor fortelor aeriene din fiecare tara.

Un pact de cooperare in domeniul apararii a fost semnat si intre comandamentele fortelor navale din Finlanda si Suedia, in vreme ce Polonia lucreaza indeaproape cu Germania pentru dezvoltarea unor transportoare blindate amfibii.

Germania mai este inclusa si intr-un proiect de realizare a unui nou tanc dezvoltat impreuna cu Franta, in vreme ce Parisul intretine legaturi stranse cu Londra pentru a pune in productie o noua generatie de drone militare.

Este o situatie care difera radical de cea intalnita in urma cu doar cativa ani, cand parteneriatele din industria de aparare puteau fi numarate pe degete.

"Asistam la o crestere a cooperarii industriale, in special in lantul de furnizori din esaloanele 2 si 3. Cred ca este rezultatul dezvoltarii acestor parteneriate, in care si programele nationale cauta mai multi furnizori internationali, din pricina materialelor rare folosite sau tehnologiei de ultima generatie", sustine John Louth, cercetator principal in cadrul RUSI, un think tank britanic.

O parte din cheltuieli vine si in urma apelului facut de conducerea NATO ca fiecare stat membru sa-si respecte angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de aparare.

"Este ca un tratat bilateral in care prezenta Statelor Unite chiar conteaza. Daca esti in Talin, prezenta catorva mii de soldati americani in plus chiar devine importanta", se arata convins cercetatorul britanic.

Din acest punct de vedere, Italia pare a fie oaia neagra a Europei, bugetul de aparare creionat de oficialii de la Roma fiind de doar 12,92 de miliarde euro, in scadere cu 2% fata de anul trecut.

Pana si achizitiile de noi echipamente de lupta sunt mai reduse fata de 2015, suma atingand valoarea totala de 1,95 miliarde, cu 17,7% mai putin decat in anul precedent.

Expertii cred totusi ca aceasta este o situatie de moment, John Louth opinand ca evolutia crizei din zona Mediteranei va forta in cele din urma Roma sa umfle bugetul armatei italiene.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 8153 ori