Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

"Proiectul propus de RMGC se inscrie in toate exigentele impuse la nivel international"

"Proiectul propus de RMGC se inscrie in toate exigentele impuse la nivel international"

Reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation au dat asigurari sambata, la Cluj, ca proiectul de exploatare miniera pe care doresc sa il dezvolte la Rosia Montana respecta toate exigentele internationale, compania fiind prima din Europa care a adoptat "Codul international de management al cianurii".

Horea Avram, vicepresedinte de mediu al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a afirmat la workshop-ul pe tema "Mediu - cercetare, protectie, management", desfasurat in cadrul Conferintei Internationale "Environment & Progress 2009", ca marile proiecte industriale necesita rigurozitate suplimentara pentru a atrage investitori, transmite NewsIn.

"Aderarea la aceste coduri voluntare de conduita si respectarea lor are atat ratiuni morale, cat si economice. In prezent, nicio companie care cauta investitori importanti pe piata financiara nu mai este judecata doar dupa modalitatea in care respecta legile unei tari.

Este privita intr-un cadru global. Pentru a primi o finantare de zeci sau sute de milioane de dolari, trebuie sa poti oferi toate garantiile posibile ca proiectul pe care il propui este viabil nu doar economic, ci si din punct de vedere social sau al mediului.

Proiectul propus de RMGC se inscrie in toate exigentele impuse la nivel international", a afirmat Avram.

"Codul international de management a cianurii", adoptat in premiera europeana de RMGC, include cele mai bune practici pentru managementul cianurii, acoperind toate aspectele legate de utilizarea acesteia in procesul de productie, transport, manipulare, actiune in caz de urgente, pana la informarea si consultarea publicului.

Tot in cadrul workshop-ului, specialistii au discutat pe marginea Ghidului IFC si al Bancii Mondiale privind activitatile de stramutare si relocare, Initiativa pentru transparenta in industriile extractive sau programul APELL, care are drept scop minimizarea frecventei si efectelor devastatoare ale accidentelor tehnologice si riscurilor de mediu.

Calin Baciu, decanul Facultatii de Stiinta Mediului din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, gazda conferintei, a precizat ca statul roman trebuie sa ofere un raspund RMGC cu privire la proiectul din Apuseni.

"Eu cred ca abordarea pe care am avut-o referitor la proiectul Rosia Montana a fost gresita in sensul ca trebuie sa privim acest proiect ca o investitie, care trebuie sa aduca beneficii atat pentru investitor, cat si pentru comunitatea locala si tara.

Acestor oameni ar trebui sa le spunem <<Da, suntem de acord sa faceti proiectul, Dati-i drumul!>> sau <<Nu, nu suntem de acord, va rugam sa plecati!>> sau <<Suntem de acord sa-l faceti,  dar in anumite conditii, pe care le putem negocia>>.Compania a investit multe milioane de ani si nu are nici un raspuns. Eu cred ca acesta este un semnal foarte negativ pentru toti investitorii straini", a spus Baciu. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1684 ori
Citeste mai multe desprerosia montana gold corporation aur