Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Preturi mai mari pentru combustibilii diesel in Europa

Preturi mai mari pentru combustibilii diesel in Europa

Preturile pentru combustibilii diesel ar trebui sa creasca in multe tari europene, pentru a stopa fenomenul "turismului pentru combustibili" - soferii de camion trec granita pentru a cumpara combustibil mai ieftin - potrivit propunerilor anuntate marti de Comisia Europeana.

El sustine ca tirurile/camioanele fac ocoluri mari in tarile cu taxe vamale mici ca Luxemburgul sau Cehia, facand economii cand isi umplu rezervoarele, dar cauzand astfel un grad mai ridicat de poluare.

Un numar de comisari liberali ai UE, inclusiv Charlie McCreevy, seful irlandez al pietei interne, si Dalia Grybauskaite, comisarul lituanian pentru buget, s-au opus masurilor amintite, pe motiv ca sunt anticoncurentiale.
Kovacs doreste cresterea taxei vamale minine la combustibilii pentru camioane la 380 de euro pe mia de litri

In 2014, de la 302 euro in 2004 si 330 euro in 2010.
Etapele de tranzitie au fost aprobate de Comisie la reuniunea saptamanala de la Strasbourg pentru a ajuta tarile unde motorina diesel e ieftina, cele mai lungi perioade fijnd acordate celor mai saraci membri ai UE: Bulgaria si Romania.

Desi Kovacs a sustinut ca ecologia ar fi mare castigator in urma acestor masuri, ar mai putea castiga ceva si bugetul Germaniei: soferii de tir fac adesea plinul in afara Germaniei, pentru a evita plata unor taxe vamale mai mari.
Oricum, masura poate fi blocata de statele membre, care trebuie sa aproble in unanimitate propunerile de armonizare a taxelor.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 871 ori