Parlamentul European cere mai multe drepturi pentru pasagerii companiilor aeriene

Joi, 29 Martie 2012, ora 19:29
1142 citiri
Parlamentul European cere mai multe drepturi pentru pasagerii companiilor aeriene

Parlamentul European a adoptat joi un raport prin care cere asistenta pentru parintii care calatoresc impreuna cu copii, informatii mai simple si usor de inteles in legatura cu drepturile pasagerilor in toate etapele cheie ale calatoriei, precum si dreptul de a schimba gratuit data calatoriei.

Numarul pasagerilor care calatoresc cu avionul este in crestere constanta, cu circa 4,5% pe an, potrivit Comisiei Europene. In conditiile in care 26.000 de curse aeriene traverseaza zilnic cerul european, trebuie adoptate reglementari care sa permita apararea mai eficienta a drepturilor pasagerilor.

Raportul PE cere revizuirea a doua reglementari - stabilirea de reguli comune privind compensatia si asistenta pentru pasageri in cazul in care li se refuza imbarcarea sau daca zborurile sunt amanate sau au intarzieri si privind drepturile persoanelor cu dizabilitati si persoanelor cu mobilitate redusa.

"In ceea ce priveste aceasta revizuire, am putut atrage atentia Comisiei Europene asupra unui numar de reguli de pe aeroporturile europene, cu scopul de a rezolva problemele pasagerilor si introducerea de noi propuneri. Ar trebui sa avem grija de toti pasagerii care calatoresc cu avioanele in Europa, pentru a asigura calatorii mai bune, mai sigure, mai ieftice", a declarat europarlamentarul Arthur Zasada, responsabil cu dosarul in cadrul PPE.

Potrivit lui Zasada, una dintre cele mai importante chestiuni pentru pasageri prevazute in raport este oportunitatea de a corecta gratuit, in termen de doua ore, eventuale greseli facute de pasageri la achizitia unui bilet. O alta prevedere se refera la interzicerea impunerii de taxe la achizitiile facute folosind carti de credit.

Europarlamentarii au cerut si ca toate plangerile pasagerilor sa fie rezolvate intr-o perioada de pana la doua luni si au pledat pentru infiintarea, de catre CE, a unui site centralizat, in toate limbile oficiale din UE, cu drepturile pasagerilor.

"Noile reguli vor contribui la imbunatatirea situatiei pasagerilor europeni. Comisia Europeana a anuntat deja ca este de acord cu pozitia Parlamentului European in ceea ce priveste majoritatea propunerilor", a conchis Arthur Zasada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#drepturi pasageri avion, #Parlamentul European calatorie cu avionul, #bagaje avion , #Europa