Panama Papers face legatura intre bombele sinistre ale lui Assad si firme occidentale

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 13:43
3232 citiri
Panama Papers face legatura intre bombele sinistre ale lui Assad si firme occidentale
Foto: Wikimedia

Documentele Panama Papers pun intr-o lumina proasta nu doar lideri politici din diverse tari ale lumii, ci si mai multe firme, unele chiar occidentale, acuzate ca ar fi furnizat combustibilul pentru raidurile efectuate de trupele regimului Assad asupra oraselor controlate de rebeli, in care au murit mii de civili.

Fata hidoasa a razboiului civil din Siria dezvaluie implicarea unor companii din Emiratele Arabe Unite, Olanda si Elvetia in incalcarea embargoului impus de Occident cu privire la livrarile de combustibil pentru aviatia lui Assad, anunta IB Times.

Raiduri ucigase

Raidurile aeriene ale fortelor regimului Bashar al Assad sunt principala cauza a mortii civililor in razboiul din Siria.

Cum multe dintre bombele folosite de armata siriana sunt confectionate local, controlul asupra rezervelor de munitie a fost imposibil de impus de catre Occident.

Statele Unite si Uniunea Europeana au aplicat sanctiuni pentru companiile care furnizau kerosen pentru avioanele si elicopterele trupelor fidele dictatorului sirian, dar scandalul Panama Papers dovedeste ca acestea au gasit cai ocolitoare de a continua livrarile.

Consortiul de Jurnalisti de Investigatie (ICJI) care a facut public dosarul Panama Papers afirma ca firma de avocatura Mossack Fonseca are trei clienti care, in 2014, au facut obiectul sanctiunilor impuse de Trezoreria Americana pentru incalcarea embargoului cu privire la livrarea de combustibil de avioane pentru regimul Assad.

Oficiul de investigatii externe al Trezoreriei (OFAC) a pus atunci pe lista neagra firma din Emiratele Arabe Unite Pangates International si cateva subsidiare ale acesteia: Abdulkarim Group, Maxima Middle East Trading si Morgan Additives Manufacturing, toate aflate in portofoliul de clienti Mossack Fonseca si acuzate de furnizare de kerosen pentru armata siriana.

Blocada sparta

Dupa ce Statele Unite au extins lista de sanctiuni pentru Siria in decembrie 2014, a venit si randul Uniunii Europene sa raspunda cererilor facute de Syria Campaign si sa impuna restrictii la vanzarea de combustibil aviatic in Siria.

Blocada insa nu a functionat, OFAC descoperind ca Pangates International si Abdulkarim Group au conlucrat indeaproape cu companiile europene Staroil BV Olanda si Rixo International si Blue Marine, ambele din Elvetia, pentru a insela vigilenta autoritatilor si a-si continua afacerea cu dictatorul sirian.

Verificarile facute de americani au demonstrat ca firmele de pe continentul european au falsificat inclusiv documente si au incercat sa foloseasca companii petroliere nesupuse sanctiunilor pentru a livra combustibilul necesar mentinerii razboiului din Siria.

La mai putin de un an de la sanctionarea firmei Pangates, Mossack Fonseca a certificat ca aceasta companie nu are nicio pata in spate, permitand deschiderea unor "sucursale offshore in Seychelles, un paradis fiscal din Oceanul Indian", sustin jurnalistii ICJI.

Faptul ca numele acestor firme apar in portofoliul de client ai Mossack Fonseca aproape ca nu mai este o surpriza pentru oficialii din Syria Campaign, dupa cum recunoaste Henrietta McMicking, ofiterul de presa al organizatiei.

"Este un alt scenariu horror previzibil. Suntem resemnati, regimul Assad va gasi mereu cai prin care sa isi alimenteze avioanele", spune aceasta.

Manal, o tanara voluntara siriana care ajuta la salvarea victimelor dupa bombardamente sustine ca, daca regimul Assad nu ar fi primit ajutor de la companiile din Emirate si Europa, se gaseau alti aliati care sa ii furnizeze kerosenul.

"Regimul a fost intotdeauna sustinut de Rusia si Iran. Daca nu ar fi primit combustibil de la aceste companii, ar fi redus raidurile, dar nu le-ar fi oprit", sustine Manal.

Cele mai numeroase atacuri aeriene date de trupele regimului Assad au fost concentrate in suburbiile capitalei Damasc, zona controlata de gruparile opozitiei armate din Siria: 7.971 de raiduri, cu 99 de victime, dintre are 23 copii si 19 femei.

Pe al doilea loc vine orasul Daraa: 3.980 de bombardamente, 384 de morti, 114 copii si 80 de femei.

Locul trei in topul tintelor preferate ale trupelor fidele dictatorului sirian este Alep: 1.777 de raiduri, cu 776 de victime, dintre care 198 copii si 98 de femei.

Sir de minciuni

"Nu cred in aceste sanctiuni. In opinia mea, tot ceea ce spune Occidentul este fals. Cred ca il pot opri pe Assad, dar nu vor acest lucru", considera Abu Ahmad, un medic din orasul Homs, un alt loc bombardat de 563 de ori de catre armata siriana.

Noul an l-a surprins pe Ahmad operand ranitii din Homs, perioada de la sfarsitului lui 2015 si inceputul acestui an fiind una in care raidurile au avut o intensitate infioratoare.

In fiecare zi, in spital erau aduse circa 50 de cadavre si sute de raniti umpleau culoarele cladirii.

"O parte erau victime ale bombelor artizanale, altele fusesera lovite de raidurile aviatiei rusesti", spune doctorul.

Bombele artizanale fabricate de armata siriana sunt concepute sa maximizeze numarul de victime.

Incropite din butoaie de tabla sau recipiente din ciment acestea sunt umplute cu TNT, alti explozibili, cuie, bucati de metal etc. Greutatea lor variaza intre 200 si 500 kg.

In februarie 2016, ONU a adoptat Rezolutia 2139, cerand tuturor partilor implicate in conflict sa inceteze focul pentru a asigura un climat favorabil derularii negocierilor de pace. Fara succes.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#razboi civil Siria, #embargou Siria, #afaceri firme Europa Siria, #victime razboi siria , #Europa