OCDE: Cresterea economica globala, amenintata de zona euro

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 17:14
1294 citiri
OCDE: Cresterea economica globala, amenintata de zona euro

Cresterea economica globala a stagnat, tocmai din cauza ingrijorarii privind cresterea si supravietuirea uniunii monetare a Europei, care reprezinta principalul risc pentru economia mondiala, apreciaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Cele 34 natiuni OCDE vor avea o crestere de 1,9% anul acesta si 1,6% anul viitor, in scadere fata de cresterea de 2.3% si 2.8% prevazuta in mai, se arata in raportul bianual eliberat luni de organizatie, citat de Bloomberg.

"Suntem tot mai sceptici ca legiuitorii din zona euro pot face fata eficient provocarilor cu care se confrunta", sustine economistul-sef OCDE, Pier Carlo Padoan. Raman o serie de riscuri, in legatura directa cu "pierderea increderii in pietele cu datorii suverane si in uniunea monetara insasi", a adaugat acesta.

OCDE este primul corp major care subliniaza posibilitatea unei destramari a zonei euro si care pune accent pe schimbarea produsa in cei doi ani de criza, de la periferia zonei catre "inima" ei.

Obligatiunile guvernamentale ale Germaniei si Frantei, cele doua marii economii ale Europei, au crescut considerabil saptamana trecuta, dupa ce licitatia de obligatiuni germane nu a reusit sa atraga cumparatori nici macar pentru 35% din datoriile Germaniei.

"Contagiunea a intrat intr-o noua etapa, ajungand dincolo de tarile care sunt vazute in mod normal drept vulnerabile din punct de vedere fiscal. Acest lucru arata ca ingrijorarile fiscale nu mai sunt singura forta catalizatoare din spatele raspandirii crizei financiare", adauga expertii organizatiei.

#ocde, #crestere economica globala, #destramare zona euro , #Europa