Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Moodys: Scaderea sectorului financiar deterioreaza calitatea creditarii in Europa

Moodys: Scaderea sectorului financiar deterioreaza calitatea creditarii in Europa
Calitatea creditarii generale in Europa Occidentala a continuat sa se inrautateasca in trimestrul al treilea, ca urmare a deteriorarii accelerate a sectorului financiar, se arata intr-un nou raport special al Moody's Investors Service, intitulat "Trendurile Creditarii Europene in trimestrul al treilea'. In majoritatea lor, principalele economii din regiune au intrat deja in recesiune sau sunt in pragul acesteia. Moody's anticipeaza ca, in pofida reducerii dobanzilor de referinta si a sprijinului amplu al guvernelor, se apropie 'vremuri tulburi' pentru economia europeana, pe termen mediu.


In general, Moody's a redus calificativele pentru 52 de emitenti de datorii si le-a imbunatatit pentru 15, in trimestrul al treilea din 2008, ceea ce reprezinta o 'bresa de calificare' de minus 37 si cel mai slab rezultat dupa cel din primul trimestru din 2003 (minus 48).Dar, aceste decizii nu trebuie sa constituie un motiv de surpriza. Conform afirmatiilor directorului adjunct al Moodys Economy.com, Christine Li, "din al doilea trimestru din 2008 criza financiara mondiala s-a accentuat, in timp ce activitatea in zona euro s-a deteriorat". Persistenta unei rate ridicate a inflatiei in zona euro a determinat Banca Centrala Europeana sa mentina nemodificata dobanda de referinta, in trimestrul al treilea, in loc sa o reduca, pentru a sprijini cresterea.Combinarea acestor factori a avut ca repercusiune cresterea bazelor creditarii in Europa Occidentala si, in final, a penalizat rezultatele din sectorul non financiar."De asemenea, swap-urile de neplata a creditelor (CDS) au crescut semnificativ in Europa Occidentala si seria de ajutoare pentru institutiile cu profit ridicat, din partea guvernelor europene, a semanat incertitudini pe pietele financiare. In pofida eforturilor guvernelor de a restabili atat lichiditatea, cat si increderea investitorilor, Moody's considera ca planurile de salvare vor fi insuficiente pentru a evita intrarea economiilor europene intr-o faza de recesiune.Este interesant de observat ca aceasta criza a creditelor a afectat, de asemenea, si economiile emergente din Europa.'Tipurile de finantare interbancara au crescut, abrupt, in Europa Centrala si de Este, ceea ce se va traduce prin dobanzi mai mari si conditii de acordare a creditelor mai stricte pentru companii si persoane fizice, accentuand, astfel, presiunile asupra cresterii', a explicat Kimberly Forkes, economist si director adjunct la Moodys Economy.com, coautor al acestui nou raport.In plus, presiunile inflationiste raman proaspete in mintea responsabililor cu politica economica, ceea ce limiteaza efectivitatea interventiilor monetare pentru solutionarea perturbatiilor financiare.

Moody's considera ca Europa va avea dificultati in urmatoarele trimestre, pe masura ce repercursiunile crizei creditarii se extind in economia mondiala.Economia britanica este, in mod particular, susceptibila in fata efectelor turbulentelor creditarii din cauza rolului determinant pe care l-au avut serviciile financiare si de afaceri in cresterea din ultimii ani. In plus, Marea Britanie tine in maini propria criza a locuintelor si explozia preturilor a agravat pierderile din credite ale bancilor locale. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1461 ori