Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Monopolul Energetic al Rusiei pune Europa in sah

Monopolul Energetic al Rusiei pune Europa in sah

Europa este ingrijorata de dependenta energetica fata de Rusia.Sursele energetice ale Europei sunt dependendente din ce in ce mai mult de Rusia si chiar exista pericolul ca, in viitor, aceasca dependenta sa creasca.

Declaratia apartine lui Janusz Bugasky, directorul Centrului pentru Studii Strategice si Internationale din Statele Unite ale Americii si a fost facuta in cadrul A"Conferintei in domeniul energiei la Marea NeagraA", organizata de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei si Comertului, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Camera de Comert Americana in Romania.

In prezent, peste 50 la suta din energia Europei depinde de regiunea de Sud-Est, in timp ce numai 30 la suta depinde de Occident, a aratat oficialul american. Aproape 40 % din gazele naturale folosite de Uniunea Europeana vin din Rusia, a mai spus Bugasky, adaugand ca, pana in 2030, dependenta de Moscova va ajunge la 70 la suta. Acesta a subliniat ca largirea Uniunii Europene ar trebui gandita in acest context, al diversificarii furnizorilor de energie.

Statele Est-Europene redevin sateliti ai Rusiei

Rusia incearca sa mareasca numarul de rute de transport al energiei prin Balcani, prin zona Baltica a mai adaugat reprezentantul CSSI-SUA. Ucraina, Serbia si Republica Moldova au nevoie de o strategie de minimizare a dependentei de Moscova.

A"Atata timp cat obtinem gazul natural din Rusia nu putem avea o piata competitiva, cu doar o singura oferta pe piataA", a precizat, cu aceeasi ocazie, reprezentantul Ministerului Energiei din Ungaria, Gyorgy Hatvani.

In fostul regim, infrastructura nu acoperea eficient alimentarea cu energie a populatiei si a utilizatorilor industriali, ceea ce inseamna ca trebuie dezvoltat sistemul de depozitare si transport de energie pentru cresterea eficientei energetice, a explicat Hatvani.

Potrivit noii politici de utilizare a resurselor de energie, eficienta energetica a Ungariei poate fi crescuta cu cel putin 20 la suta. Ungaria intentioneaza sa liberalizeze piata de energie complet, pana la data de 1 ianuarie 2007.

BANII NOSTRI - COTIDIAN ONLINE DE FINANTE SI AFACERI

Investmania - cea mai rapida cale de a invata sa joci la Bursa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 838 ori