Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministrii europeni de Finante vor discuta luni infiintarea unui buget al zonei euro

Ministrii europeni de Finante vor discuta luni infiintarea unui buget al zonei euro


Ministrii de Finante din Uniunea Europeana vor discuta luni despre cum sa puna la punct un buget al tarilor care au facut trecerea la moneda unica, in ideea de a ajuta zona euro sa se integreze mai strans.

Punctul de pornire il constituie un acord convenit in luna decembrie de liderii UE, conform caruia un buget al zonei euro ar urma sa fie o parte a bugetului mai amplu al bugetului UE pe sapte ani, chiar daca nu a fost decisa inca marimea exacta sau alte caracteristici, transmite Reuters.

Acest buget urmeaza sa fie unul pentru "convergenta si competitivitatea" celor 19 state care au aderat la moneda euro si, pe baza voluntara, al tarilor care au aderat la Mecanismul ratelor de schimb (ERM II), o perioada obligatorie de doi ani inainte de adoptarea monedei euro.

Potrivit Reuters, oficialii se asteapta la discutii dificile, pentru ca punctele de vedere difera foarte mult.

Franta, care reprezinta cel mai ambitios punct de vedere, militeaza pentru un buget mare, separat al zonei euro, finantat prin taxe speciale si contributii de la statele membre. Parisul ar dori ca acesti bani sa fie disponibili pentru a stabiliza economia zonei euro, in cazul unor socuri, dar si pentru a creste competitivitatea zonei euro si a ajuta la convergenta economica a statelor membre. In schimb, Germania ar prefera un buget mai mic iar ministrul german de Finante, Olaf Scholz, a evocat posibilitatea ca acest buget sa fie utilizat pentru a a ajuta la plata ajutoarelor de somaj in tarile care sufera de pe urma unei crize. Iar Olanda nu crede ca este nevoie de un buget separat al zonei euro in primul rand.

"Discutiile se anunta dificile pentru ca oamenii nu au un punct comun de vedere", a declarat un oficial de rang inalt implicat in pregatirea discutiilor.

Liderii UE vor sa decida caracteristicile finale ale bugetului in luna iunie pe masura ce avanseaza discutiile pentru urmatorul buget pe termen lung al UE, care ar urma sa aiba o valoare de aproximativ un procent din venitul national brut al UE.

Comisia Europeana, care se va ocupa de pregatirea versiunii finale a propunerii de buget pentru zona euro inainte de deveni lege, a propus pana acum un buget de 55 miliarde euro. Din aceasta suma, 25 de miliarde euro ar urma sa vina de la bugetul UE si ar urma sa sprijine reforme si convergenta intre economii, iar restul de 30 miliarde euro ar urma sa fie imprumuturi, garantate de bugetul UE, pentru a sprijini investitiile in tari care se confrunta temporar cu socuri economice.

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, participa luni, la Bruxelles, la reuniunea Eurogrup in format extins, unde va fi discutata propunerea privind instrumentul bugetar pentru convergenta si competitivitate, informeaza un comunicat al ministerului de resort. Marti, Eugen Teodorovici va prezida a doua reuniune a Consiliului UE pentru Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN) .

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 877 ori
Citeste mai multe desprebuget zona euro