Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Merkel: Salariul minim a provocat cresterea somajului in Europa

Merkel: Salariul minim a provocat cresterea somajului in Europa


Cancelarul german Angela Merkel, care pledeaza pentru un salariu minim negociat ramura cu ramura in Germania, si-a reiterat opozitia ferma fata de un salariu de baza generalizat, pe care il considera cauza somajului in unele tari din Europa, potrivit interviului acordat ziarului german Bild Zeitung, publicat joi.

Declarandu-se o aparatoare a locurilor de munca in Germania, dna Merkel sustine ca salariul minim generalizat (care nu exista in Germania) este motivul pentru care "numeroase tari in Europa au o rata a somajului mult mai ridicata decat in Germania, salariile nefiind in raport cu randamentul".

Cu un somaj de 6,9% inregistrat in martie, Germania cunoaste in prezent un somaj apropiat de nivelul cel mai scazut al acestuia de la reunificarea celor doua tari germane in 1990.

Dna Merkel se opune ferm unui "salariu minim generalizat impus de politici", referindu-se la un proiect de lege in acest sens, adoptat la inceputul lunii martie de opozitia de stanga, care controleaza Camera superioara a Parlamentului (Bundesrat), potrivit ziarului.

Germania nu are un salariu minim aplicabil tuturor salariatilor, dar partenerii sociali au posibilitatea de a conveni asupra lui, regiune cu regiune si sector cu sector. Acesta este deja cazul pentru BTP.

Pentru a preveni derapajele in unele meserii, conservatorii (CDU si aripa bavareza a CSU) dnei Merkel vor sa introduca un salariu minim obligatoriu in sectoarele in care acesta nu exista.

La inceputul lunii martie, Bundesrat-ul - care reprezinta cele 16 state regionale -s-a pronuntat in favoarea unui salariu minim de 8,50 euro/ora, aplicabil in toata tara, asa cum nu exista in prezent in Germania.

Bundestag-ul, Camera inferioara a Parlamentului german, unde partidele coalitiei guvernamentale conservatoare si liberale au majoritatea, trebuie sa studieze acest proiect de lege, care - dupa toate aparentele - va fi respins.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1506 ori