Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mediul de afaceri din Europa Centrala si de Est ramane stabil

Mediul de afaceri din Europa Centrala si de Est ramane stabil

Mediul de afaceri din Europa Centrala si de Est in luna ianuarie 2008 a fost stabil in comparatie cu luna septembrie 2007, desi investitorii straini au fost mai precauti in legatura cu economiile din zona, potrivit unui studiu publicat luni, informeaza Reuters. Indicele Reuters & OeKB CEE Business Climate, bazat pe un studiu intreprins in 400 de companii internationale si care administreaza 1.400 companii in regiune, a ramas neschimbat la 55 in ianuarie fata de septembrie 2007.


Rezultatele au aratat ca managerii raman optimisti cu privire la estimarile legate de cresterea economica.


"Mediul de afaceri a ramas la un nivel inalt, ceea ce se reflecta si in strategiile de extindere ale companiilor. Aproximativ 40% din companiile straine se extind catre noi piete", potrivit bancii austriece de export Oesterreichische Kontrollbank (OeKB), care a pregatit studiul.


Studiul vine in urma raportului trimestrial din ianuarie al Bancii Mondiale asupra regiunii, care afirma ca fundamentele raman in mare masura neschimbate.


"Cresterea PIB este in continuare robusta, insa ingrijorarile se mentin pentru statele unde persista deficitele mari de cont curent", a precizat banca, adaugand ca deficitele continua sa se mareasca in Bulgaria si Romania.


Studiul intocmit de Reuters & OeKB CEE Business Climate, arata ca mediul de afaceri a fost pozitiv in Rusia, Ucraina si Romania, desi sub nivelul primului studiu publicat in ianuarie 2007.


Stiudiul a fost publicat de trei ori anul trecut, in ianuarie, iulie si septembrie, insa acum este intocmit trimestrial.


Ultimul raport arata ca Rusia a crescut de la 63 la 72, Ucraina de la 56 la 67, iar Romania de la 59 la 66.


Mediul de afaceri a ramas cel mai negativ in Ungaria.


In ciuda crizei creditelor din SUA, afacerile din sectorul proprietatilor din Europa Centrala si de Est a fost pozitiv, cu un mai bun rating decat data trecuta.


In sectorul financiar din Europa Centrala si de Est, dominat de bancile si companiile de asigurari din Europa de Vest, mediul de afaceri a fost mai putin pozitiv, bancile reducandu-si estimarile privind afacerile.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 912 ori