Martin Schulz: Criza din Ucraina reinvie amenintarea unui razboi in Europa

Vineri, 21 Martie 2014, ora 11:58
1358 citiri
Martin Schulz: Criza din Ucraina reinvie amenintarea unui razboi in Europa

Amenintarea si frica unui razboi in Europa apare in urma crizei declansata de alipirea Crimeii la Rusia, a declarat presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, citat de AFP.

"Ceva s-a schimbat" odata cu aceasta criza, a declarat Schulz in cadrul unei conferinte de presa sustinute la inceputul summitului european, dominat de criza ucraineana, conform Mediafax.

"Unii credeau ca razboiul si riscul razboiului nu mai sunt teme de discutie", dar "suntem pe cale sa vorbim despre riscul unui conflict armat", a spus el.

Razboiul devine "din nou o amenintare reala intr-o tara vecina a Uniunii Europene"

Intr-un moment in care Europa comemoreaza centenarul Primului Razboi Mondial, razboiul devine "din nou o amenintare reala intr-o tara vecina a Uniunii Europene", a avertizat presedintele PE in fata liderilor celor 28 de state membre, potrivit textului discursului sau.

"Criza din Ucraina reprezinta o mare amenintare pentru sistemul nostru de securitate european introdus dupa Razboiul Rece", a adaugat el, indemnand Uniunea Europeana (UE) "sa dezvolte in cele din urma o strategie coerenta" fata de Rusia.

Totodata, el a facut apel la sefii de stat si de guvern sa raspunda "fricii populatiei europene (...), o frica reala, provocata de escaladarea declaratiilor din ultimele saptamani".

"In timp ce antreprenorii se tem de o spirala a sanctiunilor care ar putea antrena o prabusire a comenzilor, iar muncitorii se ingrijoreaza pentru locul lor de munca, in tarile vecine Ucrainei, in Polonia si in statele baltice exista temeri in privinta un nou Razboi Rece", a insistat Schulz.

UE trebuie sa reactioneze la actiunile Rusiei si, totodata, "sa fie prudenta sa nu provoace (...) o escaladare a conflictului", pastrand "canale de comunicare deschise" cu Moscova, a precizat Martin Schulz.

#schulz ucraina, #europa razboi , #Europa