Mario Draghi: Europa a evitat o "criza majora a creditelor"

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 21:44
975 citiri
Mario Draghi: Europa a evitat o "criza majora a creditelor"
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene

Noua serie de imprumuturi acordate de Banca Centrala Europeana (BCE) bancilor din Europa a dus la evitarea unei crize majore a creditarii, insa sistemul ramane in continuare defectuos in unele parti ale zonei euro, a declarat, vineri, Mario Draghi, presedintele BCE, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Riscul premium al bondurilor guvernamentale ale zonei euro va ramane, cel mai probabil, ridicat, mult timp de acum incolo, a adaugat Draghi, citat de CNBC.com. Acest lucru se va intampla in ciuda scaderilor deficitelor bugetare, a reformelor economice si a masurilor luate pentru cresterea disciplinei fiscale europene si a zidurilor de protectie.

Draghi a adaugat ca nu este inca clar daca cele aproape 500 de miliarde de euro pe care BCE le-a pompat in sistemul bancar sub forma de credite ieftine acordate pe trei ani ajung pana la companii si consumatori.

"Stim sigur ca am evitat o criza majora a creditelor si a fondurilor", a spus seful BCE. "Stim daca banii acestia finanteaza economica reala? Nu avem dovezi in acest sens. Trebuie sa asteptam. Exista o etapa pe care trebuie sa o trecem. Intre timp, avem parti din zona euro in care creditarea este mai mult sau mai putin normala. Avem alte parti in care creditarea este foarte defectuoasa."

#Forum Economic Davos, #mario draghi, #banca centrala europeana, #criza europa, #criza zona euro, #credit bancar , #Europa