Jucariile copiilor, marfa de import masiv in UE. Cat platim in fiecare an si unde se duc banii

Marti, 05 Decembrie 2017, ora 14:31
2142 citiri
Jucariile copiilor, marfa de import masiv in UE. Cat platim in fiecare an si unde se duc banii
Foto: CC0 Creative Commons

Uniunea Europeana este un importator net de jucarii din restul lumii, valoarea exporturilor spre tarile non-UE fiind de aproape cinci ori mai mica decat valoarea importurilor din aceste tari, arata datele publicat marti de Eurostat.

Conform sursei citate, Uniunea Europeana a importat, in 2016, jucarii in valoare de aproape 7,2 miliarde de euro si a exportat jucarii de aproape 1,5 miliarde de euro. Valoarea jucariilor importate in UE a crescut cu aproape 70% in ultimii zece ani.

China este cel mai mare furnizor de jucarii catre UE, fiind responsabila pentru 85% din jucariile importate de UE in 2016, cu mult in fata Hong Kong-ului (4%) si Vietnamului (2%).

Mai mult de jumatate din importurile de jucarii ale UE au mers spre Marea Britanie (27%), Germania (16%) si Olanda (10%).

Pe de alta parte, UE exporta jucarii in principal in Elvetia si Rusia (ambele fiind responsabile pentru 15% din exporturile de jucarii) si SUA (13%). De asemenea, peste jumatate din jucariile exportate de UE au provenit din Cehia (32%) si Germania (29%).

Romania a importat in 2016 jucarii in valoare de 50,6 milioane de euro, dublu fata de 23 de milioane de euro in cazul Portugaliei, dar mai putin decat Slovacia, cu 53,5 milioane de euro.

#jucarii made in China , #Europa