Investitiile straine directe in Europa, cu 31% mai putine

Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 23:56
1986 citiri
Investitiile straine directe in Europa, cu 31% mai putine

Investitiile straine directe in Europa de Sud-Est au scazut anul trecut cu 31%, din cauza plasamentelor mai scazute facute de tarile din Uniunea Europeana, care reprezinta in mod traditional o sursa importanta de fonduri pentru aceasta regiune, potrivit Mediafax.

Pe ansamblul Europei de Sud-Est si al Comunitatii Statelor Independente (CSI), aceste investitii au crescut cu 0,8%, la 70,5 miliarde de dolari, dupa un declin de peste 40% in 2009.

Federatia Rusa a atras investitii straine in crestere cu 2,5%, la 39,7 miliarde de dolari, in timp ce fluxurile din tarile CSI au avansat cu 5%, sustinute de preturile mai mari ale materiilor prime si imbunatatirea conditiilor pe pietele de capital.

Fuziunile si achizitiile din Europa de Sud Est si CSI au scazut cu 39,8%, la 4,3 miliarde de dolari, iar cele din Rusia au coborat cu 43,6%, la 2,9 miliarde de dolari.

Conferinta ONU pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) noteaza totusi ca investitorii din Federatia Rusa sunt tot mai interesati de piata locala de consum si a dat drept exemplu preluarea de catre PepsiCo a producatorului de sucuri si lactate Wimm-Bill-Dann, pentru 3,8 miliarde de dolari.

In Uniunea Europeana, investitiile straine directe au scazut anul trecut cu 19,9%, la 289,8 miliarde de dolari, iar fuziunile si achizitiile cu 0,8%, la 115,3 miliarde de dolari. Germania a atras fluxuri mai mici cu 3,5%, la 34,4 miliarde de dolari, in timp ce fuziunile si achizitiile s-au contractat cu 15,2%, la 10,8 miliarde de dolari.

In Franta, aceste investitii au coborat cu 3,7%, la 57,4 miliarde de dolari, iar fuziunile si achizitiile au urcat de sase ori, la 4,3 miliarde dolari.

Marea Britanie a atras investitii directe de 46,2 miliarde de dolari, in crestere cu 1,2%, iar fuziunile, de 56,3 miliarde dolari, au fost de peste doua ori mai mari fata de 2009. In Grecia investitiile straine directe au coborat cu 38,3%, la 2,1 miliarde dolari.

Fuziunile si achizitiile efectuate de companii elene in strainatate au depasit cu 1,2 miliarde dolari valoarea celor atrase la nivel local. Investitiile straine directe atrase de Cehia au urcat de trei ori, la 8,2 miliarde dolari, in timp ce fuziunile si achizitiile au inregistrat un scor negativ de 500 milioane dolari. Polonia a atras investitii in scadere cu 8,9%, la 10,4 miliarde dolari, dar fuziunile si achizitiile s-au majorat cu 32,5%, la un miliard de dolari.

In Statele Unite, investitiile analizate au avansat cu 43,3%, la 186,1 miliarde de dolari, iar fuziunile si achizitiile cu 98,6%, la 79,6 miliarde dolari.

La nivel mondial, investitiile straine directe au urcat cu numai 0,7%, la 1.122 miliarde de dolari, dar fuziunile si achizitiile au avansat cu un ritm mai alert, de 36,7%, la 341,6 miliarde de dolari.

Pentru 2011, UNCTAD anticipeaza fluxuri de investitii straine directe de 1.300-1.500 miliarde de dolari, dupa ce conditiile macroeconomice de anul trecut au consolidat profiturile companiilor transnationale si valoarea de piata a acestora.

Aceste conditii bune, impreuna cu cresterea optimismului oamenilor de afaceri, vor contribui la utilizarea de catre companii a detinerilor semnificative de capital pentru noi investitii. Potrivit UNCTAD, companiile din tarile dezvoltate detin in numerar 4.000-5.000 de miliarde de dolari.

Agentia anticipeaza o intensificare a activitatilor si in cazul fuziunilor si achizitiilor, atat la nivel national cat si transfrontalier.

Printre factorii de risc mentionati de agentie se numara incetinirea cresterii economice la nivel mondial, instabilitatea pietei valutare, datoriile suverane si protectionismul investitiilor. 

Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Adrian Câciu, a anunțat că 400 de milioane de euro vor fi disponibile pentru Start Up Nation 2024, pentru IMM-uri. Această sumă...
Peste 37 de miliarde de dolari câștigate din criptomonede în 2023 la nivel mondial. Câți bani au câștigat investitorii români
Peste 37 de miliarde de dolari câștigate din criptomonede în 2023 la nivel mondial. Câți bani au câștigat investitorii români
Investitorii români au câştigat anul trecut 170 de milioane de dolari din criptomonede, ţara noastră numărându-se printre cele care au obţinut cele mai mici venituri din cripto. România...
#investitii, #fonduri, #investitii straine directe, #achizitii, #fuziuni , #Europa