Infuzia de bani va duce la colapsul economiei

Marti, 19 Iulie 2011, ora 14:05
2195 citiri
Infuzia de bani va duce la colapsul economiei

Ray Dalio, seful celui mai mare fond de hedging din lume, Bridgewater, crede ca statele ultra-indatorate vor incepe sa tipareasca cantitati foarte mari de bani. Acest lucru va duce, pana in 2013, la un colaps al pietei monetare ai al pietei de obligatiuni.

Dalio spune ca unele dintre statele foarte indatorate, inclusiv SUA, vor opta intr-un final la tiparirea de bani ca ultima solutie pentru problema datoriilor.

Acest lucru va duce la un colaps al pietelor monetare si de obligatiuni din statele respective, dupa cum a declarat Ray Dalio intr-un interviu acordat publicatiei The New Yorker.

"Nu a existat vreun caz in toata istoria omenirii in care sa nu se recurga la tiparirea de bani in astfel de situatii", spune Dalio.

Alte state dezvoltate, in special cele dependente de euro, deci de Banca Centrala Europeana, nu au posibilitatea sa tipareasca bani, ceea ce inseamna ca vor suferi o "depresiune clasica".

Nici faptul ca s-a ajuns de curand la o intelegere pentru salvarea Greciei nu i-a crescut optimismul lui Dalio.

"Oamenii se concentreaza pe ceea ce se intampla in prezent si nu vad imaginea de ansamblu", mai spune Dalio. "Chiar aceasta problema ne-a adancit in criza datoriilor. Totul se rezuma la ziua de azi si nu putem vedea mai departe de atat".

Avertizarile lui Dalio vin ca reactie la viitoarele runde de "quantitative easing", sau "relaxare cantitativa", care se pregatesc pentru statele indatorate.

Fondul lui Dalio, estimat la aproximativ 80 de miliarde de dolari, continua sa cresca in ciuda mediului economic nefavorabil.

Acest lucru indica faptul ca, spre deosebire de alti manageri de fonduri de hedging a caror avere este construita pe un singur tip de tranzactionare, Dalio este capabil sa se adapteze noilor conditii macroeconomice.

Aceste detalii dau greutate afirmatiilor lui Dalio legate de viitorul economic al omenirii.

Dalio, ca orice predator de succes, se concentreaza pe cele mai indemana afaceri de pe piata, avand viziunea de ansamblu a economiei globale.

In primavara, a prevazut incetinirea economiilor SUA si Europei.

Dadea ca motiv faptul ca anumite politici, cum ar fi pachetul de stimulare acordat de Administratia Obama, par a se apropia de sfarsit.

Pe de alta parte, scaderea era inevitabila in opinia lui Dalio si din cauza indatorarii cronice din aceste zone.

Mai mult, China si alte state in curs de dezvoltare urmau sa fie fortate sa adopte politici drastice pentru scaderea inflatiei.

Toate acestea s-au intamplat in ultimele luni.

Acum, in plina scadere economica, Dalio spune ca nivelul de jos nu a fost inca atins.

"Nu suntem inca pe linia de plutire", spune acesta. "Si nu vom fi in urmatorii cel putin 10 ani".

#bani, #colaps, #criza, #criza europa, #criza sua, #default, #ray dalio, #tiparire bani , #Europa