Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

In 2007, cresterea va incetini putin in Europa de Est, potrivit Bancii Mondiale

In 2007, cresterea va incetini putin in Europa de Est, potrivit Bancii Mondiale

Banca Mondiala prevede o incetinire a cresterii in aceste zece tari avand in vedere un dinamism mai scazut al zonei euro si faptul ca productia atinge limitele sale de capacitate.

Dupa ce au cunoscut o crestere economica exceptionala in 2006, "noile tari membre" din estul Europei, care sunt in numar de zece de la 1 ianuarie 2007 odata cu sosirea Romaniei si Bulgariei, ar urma sa inceapa anul acesta o usoara scadere a vitezei lor de croaziera. Anul trecut, potrivit ultimului studiu al Bancii Mondiale, Produsul intern brut al acestor tari a crescut in medie cu 7%, cele mai dinamice fiind Slovacia (previziune de 7,8% pe tot anul, din care 10% in trimestrul al treilea), Romania (7%, din care 8% in trimestrul al treilea), tarile baltice (in jur de 10%) si Republica Ceha (6%). Numai Ungaria a ramas in urma, cu o crestere de 4%. Aceste rezultate, obtinute in pofida unei aprecieri a ratei de schimb a monedelor lor fata de euro si concomitent cu scaderea dinamismului zonei euro, sunt mai ridicate decat cele din restul Europei: anul trecut, cu titlu comparativ, cresterea zonei euro s-a stabilit la 2,6%.

Indicatori ingrijoratori

Anul acesta, Banca Mondiala prevede o incetinire a cresterii acestor zece tari la aproximativ 6%, avand in vedere dinamismul mai redus asteptat din partea zonei euro (previziuni intre 2% si 2,25%) si faptul ca productia isi atinge limitele de capacitate. Cererea interna este cea care constituie intr-adevar motorul esential al cresterii, stimulata de puternica crestere a creditului si a salariilor. Ceea ce inseamna ca inflatia nu ar urma sa scada in aceste tari, cu exceptia Poloniei si a Republicii Cehe unde pare sa fie sub control. Ea a atins in schimb anul trecut 3,5% in Ungaria, 6,6% in Letonia, 7,4% in Bulgaria, fata de o medie de 2,2% in tarile zonei euro. Economistii Bancii Mondiale prevad chiar o accelerare a inflatiei anul acesta, in timp ce preturile petrolului scad.

Doi alti indicatori ating niveluri ingrijoratoare: nivelul deficitelor publice a sporit aproape peste tot in 2006 in tarile Europei de Est, in pofida cresterii puternice si a veniturilor fiscale in crestere. Numai Polonia si Bulgaria au reusit sa isi amelioreze echilibrele bugetare. Invers, in Ungaria au fost cel mai "relaxate" finantele publice, deficitul atingand 10% din PIB. Tendinta nu ar urma sa se inverseze in 2007, legile finantelor din mai multe din aceste tari prevazand continuarea ritmului de crestere a cheltuielilor publice. Totusi, unele tari ca Ungaria, dar mai ales Slovacia si Polonia, au intocmit planuri de insanatosire a finantelor lor publice si au in plan sa revina spre cele 3% autorizate de Tratatul de la Maastricht intre 2007 si 2009.

Bule speculative

Entuziasmul acestor tari pentru euro a scazut in timp ce se adanceau deficitele lor, iar majoritatea si-au amanat obiectivul de aderare, cu exceptia Slovaciei, care spera in continuare sa isi opereze trecerea la moneda europeana in ianuarie 2009. Celalalt subiect al ingrijorarii se refera la deficitele crescande ale balantelor de plati curente, chiar daca ele sunt compensate de fluxul investitiilor directe straine. Explozia creditului in regiune este in curs de a alimenta bulele speculative, in special in tarile baltice. Banca Mondiala recomanda un "raspuns puternic" la ceea ce apare ca un risc major pentru aceasta regiune a Europei.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 896 ori