Hollande: politica economica japoneza, "o veste buna pentru Europa"

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 09:17
1276 citiri
Hollande: politica economica japoneza, "o veste buna pentru Europa"

Presedintele francez Francois Hollande a apreciat, vineri, la Tokyo, ca noua politica economica japoneza promovata de premierul Shinzo Abe este o vesta buna pentru Europa, deoarece si in Europa se acorda prioritate cresterii economice.

"Guvernul japonez a adoptat anumite masuri de la instalarea echipei premierului Shinzo Abe. Nu-mi revine mie sa le judec. Este decizia japonezilor", a declarat Hollande, care efectueaza o vizita de stat in Japonia, relateaza AFP.

De la preluarea puterii, in luna decembrie, premierul japonez promoveaza o politica de relansare bugetara si de relaxare monetara, spre deosebire de masurile de austeritate adoptate de tarile europene.

Shinzo Abe, un conservator, a revenit la putere dupa victoria lejera a Partidului Liberal-Democrat in alegerile legislative de la jumatatea lui decembrie, dupa o campanie electorala in care a promis ca relansarea economiei japoneze va fi prioritatea sa politica.

"Dar aceasta prioritate acordata cresterii, aceasta vointa de a lupta impotriva a ceea ce era numit pana acum deflatie, aceasta exigenta de a face astfel incat competitivitatea intreprinderilor sa fie cautata este o veste buna pentru Europa, deoarece in Europa acordam de asemenea prioritate cresterii", a subliniat presedintele francez.

El a recunoscut ca Japonia si Franta se confrunta cu "situatii diferite" - Japonia dispune de o banca centrala nationala autonoma, in timp ce Banca Frantei este plasata sub egida Bancii Centrale Europene (BCE). "Japonia poate decide politica sa monetara in mod suveran", a subliniat Francois Hollande.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#politica economica Japonia, #crestere economica Europa, #vizita Hollande Japonia , #Europa