Guvernele din Europa de Est trebuie sa sprijine mai mult economiile

Sambata, 17 Octombrie 2009, ora 09:35
1241 citiri
Guvernele din Europa de Est trebuie sa sprijine mai mult economiile

Guvernele din Europa de Est trebuie sa sprijine mai mult economiile pentru a limita cresterea numarului de falimente si de incapacitati de rambursare a imprumuturilor, factori care submineaza dezvoltarea, in conditiile in care creditarea da semne slabe de revenire, subliniaza o analiza Reuters.

In statele din Europa de Est, precum Ungaria si Cehia, furnizorii locali sunt principalele motoare de dezvoltare, avand in vedere ca industria este dominata de exportatori straini.

Conservatorismul bancilor din regiune, politica aparuta anul trecut, cand intrarile de capital strain ieftin au incetat, a marit gradul de expunere al afacerilor mici si mijlocii, in dezvoltare dupa caderea comunismului, la reducerea comenzilor.

Pana in prezent, Polonia este singurul stat din regiune care a reusit sa evite recesiunea.

Rata falimentelor pare semnificativ mai mica scazuta aici decat in Ungaria, unde economia s-ar putea contracta cu 6,7% in acest an, revenind pe crestere abia in 2011.

"Cea mai dificla perioada pentru companiile mici si mijlocii urmeaza sa vina. Urmatoarele doua trimestre vor fi cruciale pentru supravietuirea acestora", a declarat vicepresedintele Confederatiei ungare a Angajatorilor si Industriasilor, Ferenc Rolek.

Analistii din diverse sectoare considera ca oamenii de afaceri din Ungaria si Cehia sunt fortati sa reduca personalul si sa amane investitiile.

Totodata, multe companii ar putea da faliment in curand, victime ale pietelor slabe, lipsei de finantare si de lichiditati.

Desi sunt suficient capitalizate, bancile considera ca intreprinderile mici si mijlocii sunt riscante.

Mai mult, institutiile de credit au incetat, practic, sa acorde imprumuturi clientilor noi, subliniaza Reuters.

"Bancile se tem ca falimentele se vor raspandi daca problemele economice continua. Creditarea destinata companiilor este in declin in Polonia, Cehia si Ungaria. Bancile inaspresc conditiile de creditare, iar companiile nu mai apeleaza la banci atat de mult cum obisnuiau s-o faca", a precizat analistul ceh al Wood & Co Peter Vidlicka.

Companiile mici si mijlocii din cele trei state asigura intre 60% si 70% din totalul locurilor de munca si peste jumatate din productie sau venituri din taxe, ceea ce le face esentiale pentru cresterea economiilor dupa trecerea crizei. 

#falimente, # recesiune, # economie, # sprijin, # creditare , #Europa