Germania, catre Arabia Saudita: Opriti finantarea islamului radical in Europa!

Luni, 07 Decembrie 2015, ora 17:45
3439 citiri
Germania, catre Arabia Saudita: Opriti finantarea islamului radical in Europa!
Foto: Wikimedia

Germania ia atitudine fata de subventiile oferite de Arabia Saudita moscheilor care predica forme radicale ale islamului. Mesajul a fost transmis de vicecancelarul Sigmar Gabriel, alarmat de eventualitatea cresterii numarului de militanti islamisti in Europa.

"Avem nevoie de Arabia Saudita in rezolvarea unor conflicte regionale. Insa, nu ne putem preface ca nu vedem cum Arabia Saudita finanteaza moscheile wahhabiste din intreaga lume. In Germania, multi dintre islamistii considerati periculosi provin din aceste comunitati", a declarat Sigmar Gabriel, citat de EUObserver.

Desi nu este prima critica adusa Arabiei Saudite, declaratia lui Sigmar Gabriel reprezinta un gest rar in randul politicienilor occidentali, obisnuiti sa abordeze cu delicatete relatiile cu cel mai mare exportator de petrol al lumii.

In replica, ambasada Arabiei Saudite la Berlin a anuntat ca Riadul este interesat de prevenirea fenomenului de radicalizare a tinerilor.

"Ca si Germania, suntem parte a coalitiei indreptate impotriva Statului Islamic si luptam umar la umar impotriva terorismului", se arata in comunicat.

Desi sustin ca actioneaza impotriva suspectilor de terorism din regat si au taiat multe dintre sursele de finantare a organizatiilor teroriste, sauditii au continuat sa finanteze moscheile si imamii wahhabisti din Uniunea Europeana si tarile din vestul Peninsulei Balcanice.

Wahhabismul este un curent religios ultra-conservator aparut in Arabia Saudita in secolul al XVIII-lea.

Rigoarea impusa adeptilor curentului wahhabist se afla la baza jihadismului predicat de militantii gruparilor teroriste al-Qaida si Daesh (Statul Islamic). Principiile stricte ale wahhabismului au fost imbratisate si de intemeietorul Regatului Saudit, regele Abd-al Aziz Ibn Saud, in 1932.

Jamal Saleh Momenah, conducatorul saudit al celei mai mari moschei din Bruxelles, sustine insa ca nu se pune problema ca militantii ISIS sa-si faca veacul in comunitatea sa.

"Nimeni de acest fel nu poate veni aici. Nu le-as permite sa vina in acest loc, iar ei au inteles acest lucru", spune Momenah.

In Germania insa, autoritatile sunt ingrijorate de cresterea simpatizantilor formelor radicale ale islamului in randul comunitatii musulmane din tara.

Conform unor date publicate de agentia Reuters, serviciile secrete germane sustin ca numarul adeptilor unor forme radicale ale islamului a crescut in ultimii doi ani de la 5.500 la 7.900 de persoane.

In luna martie a acestui an, in timpul unei vizite la Riad, vicecancelarul Sigmar Gabriel a criticat si gestul autoritatilor saudite de a-l condamna pe blogger-ul local Raif Badawi la 1.000 de lovituri cu biciul.

La sfarsitul saptamanii trecute, Parlamemntul german a aprobat intrarea tarii in coalitia militara impotriva Statului Islamic, fapt ce starneste ingrijorare cu privire la posibilitatea declansarii unor atacuri teroriste pe teritoriul Germaniei.

Politica periculoasa

La inceputul acestei luni, serviciile secrete germane au emis o avertizare privind rolul destabilizator al Arabiei Saudite.

In raport se arata ca regele Salman bin Abdulaziz si fiul sau, ministrul Apararii, Mohammed bin Salman, sunt decisi sa practice o politica externa care sa-si puna amprenta asupra celorlalti lideri arabi din regiune.

Expertii in securitate din Germania au apreciat ca politica externa a Riadului a devenit mai "impulsiva" odata cu accederea regelui Salman la tron, in ianuarie 2015.

Intr-un raport public al BND, serviciul de informatii externe al Germaniei, se evidentiaza noua politica mai agresiva a Arabiei Saudite prin exemplul razboiului declansat impotriva rebelilor houthi din Yemen.

Serviciile secrete germane si-au exprimat ingrijorarea si fata de influenta Arabiei Saudite in Bahrain, Liban si Irak.

Arabia Saudita nu si-a putut ascunde iritarea in fata acordului nuclear incheiat intre Iran si marile puteri nucleare ale lumii, Riadul vazand in revenirea Teheranului pe prima scena a politicii din Orientul Mijlociu un pericol major pentru interesele clasei politice saudite.

#curente radicale islam, #finantare moschei Europa, #amenintari teroriste Europa, #terorism islamic , #Europa