Fost spion militar american: Europa are nevoie de un serviciu antitero comun sub umbrela NATO

Vineri, 25 Martie 2016, ora 14:25
2895 citiri
Fost spion militar american: Europa are nevoie de un serviciu antitero comun sub umbrela NATO
Foto: Wikimedia

Tarile europene nu se vor putea pazi de amenintarile teroriste, pana nu vor infiinta o forta antiterorista comuna, sustine un fost ofiter de informatii al Marinei americane.

Serviciile secrete si fortele de ordine din Europa sunt prea fragmentate pentru a contracara pericolul terorist, a argumentat Malcom Nance, acum analist pe teme de securitate al unui think tank american, pentru CNBC.

"Aveti 28 de state membre si aproape 500 de servicii politienesti pe continent, dar nicio agentie antitero dupa modelul nostru din Statele Unite", s-a adresat Malcom Nance europenilor.

Din punctul sau de vedere, urmatorul pas pe care liderii europeni ar trebui sa-l faca consta in crearea unei forte unice de interventii antitero.

Un astfel de serviciu ar permite liderilor de la Bruxelles sa trimita agenti in diferite state membre pentru a interactiona cu serviciile de informatii si fortele de securitate de acolo.

Sub umbrela NATO

Una dintre optiuni ar fi ca NATO sa preia initiativa in crearea si administrarea acestui serviciu.

"Este singura organizatie sub a carei protectie se poate organiza un serviciu antitero de asemenea dimensiuni si care poate gestiona resursele umane si de informatii", crede fostul ofiter de informatii al Marinei SUA.

Pentru moment, fortele militare din Belgia si Franta par sa acopere disfunctionalitatea existenta intre alte servicii de securitate din cele doua state, dar Nance nu crede ca aceasta este o solutie.

"Daca nu vor face ceva la nivel de servicii de informatii si forte de ordine se vor trezi ca raman cu armatele in strada pentru mult timp", a mai spus expertul in securitate.

La o zi dupa atentatele in 22 martie, de la Bruxelles, presedintele Turc Recep Erdogan a anuntat ca unul dintre atacatori a fost expulzat din Turcia anul trecut tocmai sub suspiciunea de implicare in activitati teroriste, Ankara anuntand inca de pe atunci serviciile de informatii belgiene asupra acestui caz.

Europenii, prea expusi

Marc Ginsberg, fost ambasador american in Maroc, a atras si el atentia asupra lipsei de coordonare a serviciilor de informatii din Belgia si din intreaga Europa.

De asemenea, diplomatul crede ca europenii sunt vulnerabili din cauza lacunelor legislative.

"Europenii pot vorbi cat vor ei ca aceste acte teroriste reprezinta un atac la libertate si la statutul UE, dar, pana cand nu vor impartasi date biometrice si informatii intre ei, aceste atacuri vor continua", a declarant Ginsberg.

Un alt militar in rezerva, colonelul Jack Jacobs, da vina chiar pe sistemul intern al UE, in care granitele au fost abolite si afirma ca blocul comunitar este, din acest punct de vedere, o tinta preferata a teroristilor.

"Din punct de vedere economic suna grozav. Din punct de vedere sociologic, politic si al securitatii este extrem de dificil sa gestionezi un astfel de sistem", a declarat Jacobs, referindu-se la spatiul Schengen.

#securitate UE, #agentie antitero UE, #experti securitate, #atentate Bruxelles , #Europa