Fost premier francez: Avem o strategie gresita. Nu vom castiga razboiul cu teroristii

Marti, 22 Martie 2016, ora 17:40
5683 citiri
Fost premier francez: Avem o strategie gresita. Nu vom castiga razboiul cu teroristii
Foto: Wikimedia

Fostul prim-ministru francez Dominique de Villepin a manifestat o pozitie transanta in fata tragediei petrecute marti, 22 martie, la Bruxelles, cand mai multe atacuri cu bomba au curmat zeci de vieti.

Acesta crede ca strategia de securitate a Occidentului in fata pericolului terorist este inadecvata. Intr-un scurt comentariu pentru CNBC, Villepin a afirmat ca razboiul impotriva terorismului nu poate fi castigat in aceste conditii.

"Cred ca strategia noastra ar trebui sa fie cu totul alta decat cea de acum. Mai putina actiune militara si mai multa implicare politica pentru a gasi solutii la problemele din Orientul Mijlociu. Suntem departe de a face asta!", a apreciat fostul sef de guvern din Franta imediat dupa vestea atentatelor sangeroase din Bruxelles.

Villepin a apreciat ca evenimentele petrecute in capitala Belgiei nu fac decat sa creasca gradul de teroare in Europa si nu ar trebui afisate manifestari "triumfale" in momentul in care cunoscuti lideri teroristi sunt capturati de politie si serviciile speciale.

"Cred ca nu abordam asa cum trebuie problema terorismului din ziua de astazi. Dam o importanta prea mare comunicarii, chestiunilor politice, in vreme ce ar trebui sa tratam problema dintr-un unghi mult mai tehnic. Sa aratam ca suntem solidari cu legea, ca suntem fideli valorilor noastre si sa facem din democratie o forta, nu o vulnerabilitate", a precizat Villepin.

In opinia sa, legaturile institutionale dintre fortele de ordine, serviciile de informatii si justitie ar trebui cimentate cat mai rapid, cu un accent deosebit pe "human intelligence" (HUMINT - adunarea de informatii prin contacte interpersonale, nu prin mijloace tehnice n.red.) in locul capacitatilor tehnice.

"Oamenii acestia au nevoie de foarte putine motive si mijloace pentru a provoca dezastre uriase in comunitatile noastre. Nu o sa castigam razboiul impotriva terorii. Putem diviza teroristii, putem elimina o mare parte din gruparile teroriste, dar de fapt nu putem decat sa reducem aceasta amenintare", sustine fostul premier al Frantei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atentate Bruxelles, #securitate tari europene, #teroristi Europa, #criza refugiati, #razboi terorism , #Europa