Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FLUX: Voronin vrea si in Europa si in CSI

FLUX: Voronin vrea si in Europa si in CSI
FLUX (R. Moldova), 6 iunie 2007 - Moldova nu intentioneaza retragerea din CSI, potrivit celor declarate de presedintele de la Chisinau, Vladimir Voronin, joi, la Sankt Petersburg, la a XXVIII-a sedinta plenara a Adunarii Interparlamentare a CSI, dedicata aniversarii a 15-a a constituirii comunitatii.

Potrivit unui comunicat de presa al insitutiei prezidentiale, seful statului moldovean a spus ca tara sa a declarat deschis ca intreaga strategie a modernizarii sale politice, juridice, economice interne, urmareste integrarea in Uniunea Europeana, dar aceasta nu inseamna ca tara trebuie sa paraseasca CSI, sa aleaga pentru totdeauna una din integrari, si sa edifice relatiile cu Rusia, Ucraina, Belarus si cu alte tari CSI exclusiv pe baza bilaterala.

Voronin a apreciat ca 15 ani precedenti au constituit o perioada foarte dificila pentru CSI, la inceputul anilor '90 s-au intreprins numeroase incercari de a pune la indoiala valoarea mostenirii, membrii Comunitatii au lansat acuzatii pripite si sentinte dure unii la adresa altora; dar acum se vede ca toata aceasta logica a distructivului, destramarii si confruntarii nu a putut sa puna stapanire pe sufletele popoarelor din Comunitate, nu a putut invinge dorinta lor de a edifica relatii egale, corecte, binevoitoare.

Presedintele Voronin a opinat ca Adunarea Interparlamentara a CSI in multe privinte s-a dovedit a fi structura care a reusit sa formeze un nou vector de constructivism si incredere in relatiile tarilor, arena unui dialog deschis si onest de care tarile au avut stringenta nevoie in primii ani de afirmare a independentei; ca la acest forum s-a identificat acelasi limbaj, aceeasi tratare a celor mai dificile probleme de cooperare multilaterala.

Voronin a subliniat ca garantia prosperarii popoarelor in spatiul post-sovietic consta doar in sincronizarea standardelor juridice generale si apropierea valorica maxima a celor doua integrari in Vest si Est; ca nu se poate lupta pentru libertatea circulatiei persoanelor, marfurilor si capitalurilor in Vest, autoimpunand restrictii in Est; orice cale de dezvoltare asimetrica reduce din posibilitatile popoarelor, orice cale de dezvoltare unilaterala creeaza noi linii de separare, inalta noi cortine de nedepasit.

Vladimir Voronin a afirmat ca tarile CSI trebuie sa gaseasca puteri ca CSI sa se transforme intr-un spatiu de dezvoltare activ, dinamic, care sa aiba in centru omul cu drepturile si libertatile acestuia, si nu interesele egoiste ale elitelor politice; ca CSI detine premise colosale pentru aceasta abordare si nu are decat sa raspunda provocarii istoriei si sa porneasca pe calea creatiei adevarate, a adevaratelor proiecte ambitioase; in caz contrar noile generatii de pe ambele parti ale noii cortine, create artificial, vor reincepe sa "rumege" adevarurile dubioase despre occidentul strain, mercantil si ipocrit sau despre "incapacitatea noastra innascuta de democratie si suprematie a legii".

Bloombiz

(Sursa: Rador)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 953 ori