Fitch: Imbunatatirea ratingurilor in Europa de Est, stopata de criza

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 14:42
954 citiri
Fitch: Imbunatatirea ratingurilor in Europa de Est, stopata de criza

Procesul de imbunatatire a ratingurilor tarilor din Europa de Est s-ar putea opri deoarece incetinirea cresterii economice, cauzata de criza zonei euro, face mai dificil controlul finantelor publice, a declarat un analist al agentiei de evaluare financiara Fitch.

Fitch si-a imbunatatit evaluarea riscului de credit in regiune odata cu iesirea statelor din criza financiara din 2008-2009, cand o stopare brusca a fluxurilor de capital a cauzat reducerea investitiilor, in timp ce recesiunea globala a lovit exporturile.

Recuperarea este in pericol din cauza unei incetiniri in zona euro, principala piata pentru bunuri produse in Europa de Est, a afirmat analistul Fitch Charles Seville.

"Ratingurile din regiune se aflau pe un trend de imbunatatire de la inceputul anului trecut pana in trimestrul al treilea din 2011. Acest trend s-ar putea sa nu mai continue", a spus el.

In ultimul an, Fitch a revizuit in urcare calificativele Estoniei, Romaniei si Letoniei, in timp ce a imbunatatit la stabila perspectiva pentru Ungaria, Serbia si Lituania, iar pe cea Bulgariei la pozitiva.

Fitch a imbunatatit in luna iulie ratingul pentru credite pe termen lung in valuta al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, Romania revenind astfel in categoria statelor recomandate pentru investitii.

Fitch a retrogradat Romania in categoria statelor nerecomandate pentru investitii la sfarsitul anului 2008, in contextul crizei financiare globale. Agentia a revizuit atunci in scadere cu doua trepte ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, la "BB+", cu perspectiva negativa, temandu-se ca statul nu are capacitatea de a evita o criza severa.

#rating Fitch Europa de Est, #imbunatatire rating , #Europa