Fiscalitatea si somajul atarna greu pe umerii economiei europene

Joi, 14 Martie 2013, ora 11:48
1458 citiri
Fiscalitatea si somajul atarna greu pe umerii economiei europene

Inasprirea fiscalitatii si o rata ridicata a somajului continua sa franeze relansarea economica a Europei, in ciuda unor semnale pozitive, de imbunatatire a increderii in mediul global de business.

Fragilitatea si impredictibilitatea zonei euro sunt oglindite si de previziunile lipsite de optimism, de descrestere cu 0,5% a PIB in 2013. Analistii anticipeaza o relansare economica in pasi mici: o crestere cu o medie anuala de 1,4% pentru perioada 2014-2017, aproape cu un punct procentual mai putin decat media din zona euro inregistrata in urma cu un deceniu (2,3%), conform raportului Ernst & Young - Eurozone Forecast (EEF).

Rata somajului va ramane ridicata

Analistii estimeaza ca somajul din zona euro va ajunge la un nivel record de 12,4% pana la sfarsitul anului 2013, cu rate ale somajului in Spania si Grecia mai mari de 26,5%. Chiar si in contextul redresarii economice, numarul persoanelor fara loc de munca, la nivelul intregii Europe, va ramane la cote ridicate. Pana la sfarsitul anului 2017, potrivit Ernst&Young, rata somajului se va mentine la peste 11%, iar numarul somerilor va fi cu aproximativ 6,5 milioane mai mare decat in urma cu un deceniu.

Intentia consumatorilor de a face noi achizitii va fi franata de cresterea, pe mai departe, a somajului in 2013. Continuarea inaspririi fiscalitatii si a masurilor de austeritate va avea, de asemenea, un impact negativ asupra cheltuielilor gospodariilor. Se estimeaza o scadere cu 0,6% a cheltuielilor de consum pentru 2013, inainte sa inceapa sa creasca lent, cu o medie de doar 1% pe an, in perioada 2014-2017.

Inasprirea fiscalitatii franeaza cresterea PIB

Este de asteptat ca inasprirea fiscalitatii sa reprezinte o frana pentru crestere pe termen mediu. Estimarile raportului arata ca inasprirea fiscalitatii ajunge la mai mult de 1% din PIB si in acest an, ceea ce va diminua cu aproape un punct procentual cresterea produsului intern brut. Incepand cu 2014, fiscalitatea ar trebui sa se relaxeze spre 0,5% - 1% din PIB pe an, dar nu va inceta sa fie un factor de incetinire a cresterii.

Dupa mai multi ani de austeritate, una din provocarile majore cu care se vor confrunta cei care definesc politicile in zona Euro - dar si cei din tarile periferice si majoritatea celorlalte tari - va fi cum sa aplice reformele in sectorul public astfel incat sa nu submineze cresterea.

Decalajele scad intre centru si periferie

In ciuda diferentelor de crestere intre centrul zonei euro si periferie, exista semnale care indica faptul ca situatia se imbunatateste si in afara economiilor nucleu. Analistii se asteapta la o incetinire a ritmului de contractie in economiile periferice de la 1,9%, in 2012, la 1,4% in 2013, inainte de revenirea pe crestere in 2014. Acest fapt se datoreaza, in primul rand, eforturilor dureroase intreprinse de catre anumite tari de la periferie de a-si reforma economiile care deja genereaza rezultate ce se vad in imbunatatirea competitivitatii internationale.

Incepand cu anul 2008, gradul de ocupare a fortei de munca in economiile periferice a scazut cu 9%. In cazul Spaniei, Irlandei si Portugaliei, gradul de ocupare a fortei de munca a scazut sub nivelul capacitatii de productie, oferind astfel un impuls pentru productivitate. Scaderea costurilor per unitate de forta de munca a facut ca bunurile si serviciile produse in aceste economii periferice sa fie mai competitive decat erau acum cinci ani.

#relansare economica Europa, #fiscalitate Europa, #rata somajului Europa , #Europa