Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Extinderea UE avantajeaza firmele de IT din Europa de Est

Extinderea UE avantajeaza firmele de IT din Europa de Est
In tarile din Europa Centrala, producatorii de software locali incep sa sesizeze beneficiile expansiunii spre est a Uniunii Europene.Numeroase firme din Europa Occidentala cauta programatori ieftini si calificati si firme de computer services.
Potrivit analistului firmei de studii de piata Gartner, Roger Fulton, din ce in ce mai multe companii occidentale incep sa-si externalizeze serviciile de software si computer services unor firme din Europa de Est pentru a realiza astfel economii importante. A"In sectorul de software outsourcing, Europa de Est incepe sa semene cu India la o scara mai mica.

Din ce in ce mai multe companii occidentale gasesc aici lucru de calitate la un cost redus", considera Roger Fulton. Un exemplu in acest sens este Orak Engineering, o firma bulgara de IT care a fost angajata de concernul german Adidas pentru a-i concepe programele software.

O parte a analistilor considera ca in sectorul IT, extinderea Uniunii Europene nu a facut decat sa accelereze migratia fortei de munca determinata de colapsul URSS si deschiderea pietelor vestice.

Multe firme occidentale, in special din Germania, incearca sa-si reduca costurile, pe fondul unei situatii economice slabe in tarile de origine, urmand calea deschisa de compania de telecomunicatii franceza Alcatel, care in 1991 a deschis un centru de cercetare-dezvoltare la Timisoara.

In ultimii 14 ani acest centru a crescut treptat pentru a ajunge la cateva sute de angajati care concep si elaboreaza programele software utilizate de ultimele modele de telefoane mobile Alcatel.

A"Alcatel a ales Romania pentru ca avea expertiza necesara pentru acest tip de serviciu. In plus, economiile de cost erau si ele semnificative", a declarat directorul executiv al firmei Alcatel Germany, Alf Henryk Wulf. In opinia directorului Alcatel aceste economii de cost sunt mai mici in Romania decat in China, tara unde Alcatel are 3.000 de programatori.

Extinderea spre est a UE nu este profitabila doar pentru noile state membre, precum Polonia, Cehia si Ungaria, dar si statelor care vor adera in 2007, Romania si Bulgaria. In 2003 firma elvetiana de servicii online Netto24 a ales firma romaneasca All4Web pentru a-i concepe site-ul web.

De la acea data si pana in prezent All4Web a castigat si alte contracte din partea unor firme din Germania, Marea Britanie si SUA, a precizat fondatorul companiei, Aurel Botinant.


Sursa: Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1145 ori