Europa vrea eficientizarea energetica a cladirilor

Sambata, 25 Aprilie 2009, ora 16:33
1295 citiri
Europa vrea eficientizarea energetica a cladirilor

Promovarea eficientei energetice in cazul cladirilor noi construite in UE este o initiativa care va diminua emisia de CO2, in conditiile in care consumul cladirilor din Europa reprezinta 40% din consumul total, iar 36% este energie producatoare de emisii, potrivit unui comunicat al WWF Romania.

"O mare parte din aceasta energie poate fi economisita prin sisteme de izolatie, de incalzire si de racire mai optime, prin ferestre duble, iluminat economic sau contoare inteligente pentru monitorizarea consumului de energie", se arata in comunicatul World Wide Fund for Nature Romania, informeaza NewsIn.

Parlamentul European a votat revizuirea unei legi privind eficientizarea energetica a cladirilor, prin care din 2019 toate cladirile noi construite in UE trebuie sa produca aceeasi cantitate de energie pe care o consuma. Pentru cladirile publice, termenul stabilit este 2016.

"Potentialul cladirilor de a consuma mai putina energie si de a produce energie regenerabila este imens. Prin implementarea masurilor de eficienta energetica se imbunatateste securitatea energetica, se reduc emisiile de gaze, se incurajeaza dezvoltarea tehnologica si se creeaza noi locuri de munca", a declarat responsabil WWF de Politici Europene, Arianna Vitali Roscini.

Votul urmeaza sa fie confirmat de Consiliul Ministrilor in decursul acestui an. Noile standarde de eficienta energetica se vor aplica si tuturor cladirilor renovate, nu numai celor cu suprafata de peste 1.000 mp, asa cum prevedea legea anterioara.

"Aceasta prevedere este cu atat mai importanta, cu cat o mare parte din stocul de cladiri europene este reprezentata de cladirile deja existente, dintre care 25% construite inainte de 1945", mai arata WWF. 

#cladiri, #consum, #energie, #europa, #valoare , #Europa