Europa va continua sa sufere din cauza crizei economice

Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 10:09
1647 citiri
Europa va continua sa sufere din cauza crizei economice

Redresarea rapida in Statele Unite ale Americii si Marea Britanie si o crestere extrem de lenta, pe o perioada mai lunga de timp, in restul Europei si Japonia, ar putea fi rezultatele recesiunii, potrivit unor analisti. 

Indiciile pentru o redresare accentuata exista deja: pe o perioada de sase luni, bursa a cunoscut cea mai mare crestere din anii 1930, s-a imbunatatit semnificativ piata imobiliara atat din Marea Britanie, cat si din Statele Unite, iar indicatorul de crestere economica al Institutului Economic Cycle Research a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii 26 de ani.

Potrivit institutului, cresterea va fi extrem de accelerata in urmatoarele trimestre, comparativ cu perioada de la inceputul anilor 80, cand produsul intern brut a crescut cu peste 5%, timp de cateva trimestre la rand, relateaza Times Online.

Acest lucru ar insemna o repetare a istoriei, insa criza actuala a avut multe elemente diferite fata de recesiunile precedente, ceea ce inseamna ca nu pot fi analizate si, mai ales, ar fi extrem de dificil sa se faca estimari.

Avand in vedere situatia disperata in care ajunsese economia mondiala in toamna anului trecut, nu este de mirare ca multi economisti sunt sceptici in privinta unei redresari rapide, sub forma V.

In schimb, parerea publica generala este ca Europa isi va reveni mai rapid, avand in vedere ca Marea Britanie si Statele Unite sunt dependente de pietele financiare, prin urmare, ar fi trebuit sa sufere mai mult.

Insa, adevarul este ca recesiunea din SUA nu a fost mult mai grava decat cele anterioare, in timp ce, in Europa si Japonia, a fost un dezastru fara precedent.

In al doilea trimestru, Germania si Franta au crescut putin, in timp ce SUA si Marea Britanie au continuat sa inregistreze scaderi. Pe de alta parte, trebuie luat in considerare faptul ca economiile primelor doua tari s-au prabusit atat de rau incat, daca ar fi continuat sa scada, ar fi disparut din peisajul economic mondial.

Zona euro, grav afectata de recesiune

In primul trimestru, produsul intern brut al Germaniei a scazut cu 13,4 procente, dupa o scadere de 9,4 procente, in ultimul trimestru din 2008. Astfel, cu o medie anuala de 6,4 procente, scaderea PIB-ului Germaniei a fost mult mai abrupta decat cea din SUA, cu o medie de 3,9 procente.

De asemenea, SUA au inregistrat scaderi similare si in criza din 1958 (-3,6%) sau 1982 (-2,7%). In schimb, Germania nu a avut niciodata astfel de probleme economice.

In cazul Marii Britanii, scaderea anuala de 5,7 procente din timpul recesiunii a fost mai mica decat cea de 6,1 procente in 1980 - 1981.

O alta problema majora o reprezinta prabusirea industriei. De exemplu, in Germania a ajuns la acelasi nivel din 1991, in timp ce, in America, productia industriala este cu 41 de procente mai ridicata decat in urma cu 18 ani.

Un al treilea motiv pentru care economistii cred ca redresarea din Europa va fi mai slaba este aprecierea euro fata de dolar si lira sterlina. Astfel, exportatorii din Marea Britanie si SUA vor castiga cota de piata, in detrimentul celor europeni si japonezi, care trebuie sa lucreze cu o moneda mult mai puternica.

Din aceaste cauza, este foarte probabil ca redresarea din zona euro va fi de tip W, spre deosebire de Marea Britanie si Statele Unite, unde, probabil va fi mai rapida, de forma V.

#europa, #criza, #recesiune, #sua , #Europa