Europa si SUA au divergente profunde privind politica de austeritate

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 12:16
1241 citiri
Europa si SUA au divergente profunde privind politica de austeritate
Cetatenii europeni au protestat in numeroase randuri impotriva austeritatii

Vizita noului secretar american al Trezoreriei, Jack Lew, in Europa din aceasta saptamana a evidentiat diviziunea transatlantica profunda in privinta raspunsului bazat pe austeritate al Bruxellesului la criza euro.

Washingtonul si-ar dori masuri de stimulare a cresterii, insa acestea nu par a se intrezari, comenteaza publicatia germana Der Spiegel.

Lew a transmis clar luni la Bruxelles si marti la Berlin ca SUA si-ar dori sa vada in cele din urma ca Europa isi relaxeaza directia stricta a austeritatii, pentru a stimula cresterea economica pe Batranul Continent. Insa liderii UE au transmis la fel de clar ca nu se pune sub nicio forma problema de a fi indulgenti cu statele profund indatorate din zona euro.

"In contextul in care noi continuam sa abordam multe din provocarile noastre pe termen lung, puterea economiei noastre ramane sensibila la evenimente dincolo de granite. Avem un interes major intr-o Europa prospera", a declarat el marti, la Berlin, intr-o conferinta de presa dupa o intalnire cu ministrul german de finante Wolfgang Schauble.

Lew a parut reticent in a merge mai departe la Berlin, preferand in schimb sa evidentieze zonele de acord dintre SUA si Europa. Insa mesajul sau a fost clar. El a fost explicit luni, la Bruxelles, spunand: "Am fost interesat in mod special in planurile partenerilor nostri europeni de a intari sursele de cerere intr-un moment in care somajul creste".

Cu greu un diplomat aflat in vizita in strainatate poate fi mai direct, noteaza Spiegel. Washingtonul, a insinuat Lew, considera cu tarie ca planurile de austeritate vaste adoptate de numeroase tari din zona euro ca raspuns la criza veche de patru ani sunt responsabile pentru economia muribunda a Batranului Continent.

Statele in dificultate nu stiu de unde sa mai faca reduceri

Totusi, in ciuda mesajului puternic din partea Washingtonului, Europa a transmis din plin in aceasta saptamana ca nu intentioneaza sa renunte la calea austeritatii.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care s-a intalnit luni cu Lew, a recunoscut ca exista "o dezbatere vie privind politica fiscala si ritmul consolidarii fiscale" intre Europa si SUA.

Insa, el a adaugat: "Economiile europene se confrunta cu un nivel ridicat al datoriei, cu provocari structurale profunde pe termen mediu si cu dificultati economice pe termen scurt carora trebuie sa le faca fata. Nu este loc de multumire de sine".

Evenimentele de la sfarsitul saptamanii trecute par sa sublinieze discursul grav al Bruxellesului. Vineri, Curtea Suprema a Portugaliei a respins bugetul tarii din cauza a ceea ce a considerat a fi reduceri excesive la pachetele de compensatii pentru functionarii publici, in special reducerea primelor de vacanta si a altor beneficii.

Decizia l-a determinat pe premierul Pedro Passos Coelho sa caute sa aplice reduceri la alte capitole, pentru a acoperi gaura bugetara de 1,3 miliarde de euro deschisa de sentinta instantei.

Acest lucru i-a facut de asemenea pe liderii europeni sa-si inaspreasca tonul. "Orice abatere de la obiectivele programului (de austeritate) sau renegocierea lor ar neutraliza de fapt eforturile depuse deja de cetatenii portughezi, in special increderea tot mai mare a investitorilor in Portugalia, si ar prelungi dificultatile programului de ajustare", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene transmis duminica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#divergente SUA Europa, #austeritate europa, #crestere economica Europa , #Europa