Europa risca sa aiba o recesiune dubla

Marti, 24 August 2010, ora 15:11
1273 citiri
Europa risca sa aiba o recesiune dubla

Economia europeana risca sa cada inapoi in recesiune, din cauza reducerilor de cheltuieli aplicate de guverne pentru taierea deficitelor bugetare, a declarat reputatul economist Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, transmite Bloomberg, transmite Mediafax.

"Reducerea cu una, cu doua a investitiilor cu return ridicat doar ca sa arate mai bine deficitul este complet nesabuita", a declarat Stiglitz la postul irlandez de radio RTE.

Guvernele din zona euro au luat masuri pentru reducerea deficitelor bugetare sub limita de 3% din PIB impusa de UE dupa ce criza din Grecia de la inceputul anului a erodat increderea investitorilor in uniunea monetara.

In timp ce economia a crescut in trimestrul al doilea in cel mai rapid ritm din ultimii patru ani, relansarea da deja semne de slabiciune.

"Pentru ca atat de multi se concentreaza in Europa pe cifra artificiala de 3%, care nu este sustinuta de nicio realitate si care analizeaza doar o portiune a situatiei financiare, Europa risca sa aiba o recesiune dubla", avertizeaza economistul.

Cresterea sectorului serviciilor si a industriei prelucratoare din zona euro a incetinit in luna august mai mult decat prognozau economistii, iar increderea investitorilor in economia germana a cazut la minimul ultimelor 16 luni.

Moody's a avertizat luni ca riscurile pentru cresetrea economica sunt clar negative in economia zonei euro.

Deficitul bugetar mediu din zona euro va creste probabil la 6,6% din PIB in acest an, de la 6,3% din PIB in 2009, anticipa in luna mai Comisia Europeana.

Guvernul elen vrea sa reduca deficitul de la 13,6% anul trecut la 8,1% in acest an si sub 3% din PIB pana in 2014, dupa ce a redus salariile si pensiile publice, majorand totodata taxele.

"Evident, Irlanda de una singura este prea mica pentru a determina ce se intampla in Europa ca intreg. Dar daca Germania, Marea Britanie si alte tari puternice urmeaza aceasta abordare de austeritate excesiva, si Irlanda va avea de suferit", a declarat Stiglitz la Dublin.

Economistul a mai aratat ca nu se asteapta la consolidarea cresterii economice prea curand, din moment ce companiile continua concedierile.

"Problema este ca nu iesim rapid din aceasta criza. Ceea ce facem de fapt este sa ne pregatim singuri o criza mai indelungata, pe stil japonez, cu crestere economica slaba pentru o perioada lunga de timp. Este ingrijorator ca se vorbeste despre un nou normal cu somajul la 10%. Asta ar fi devastator", prevede Joseph Stiglitz.

#austeritate, #masuri, #recesiune, #stiglitz , #Europa