Europa refuza sa joace dupa cum ii canta Obama

Marti, 10 Martie 2009, ora 09:30
1435 citiri
Europa refuza sa joace dupa cum ii canta Obama

Tarile din zona euro au respins luni un apel al Statelor Unite in favoarea de noi planuri de relansare, lasand sa apara primele fisuri in unitatea transatlantica inaintea summitului G20, in ceea ce priveste modul cel mai potrivit de a reactiona la cea mai grava criza mondiala din ultimii 60 de ani.

"Am cazut de acord ca recentele apeluri americane care cer un efort bugetar suplimentar nu ne convin (...) nu suntem pregatiti sa sporim pachetele conjuncturale pe care le-am aprobat deja", a declarat seful ministrilor de finante din zona euro, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, citat de AFP.

"Am facut ceea ce trebuia sa facem", a adaugat el la finalul reuniunii lunare a forumului ministrilor de finante din zona euro pe care il prezideaza, la Bruxelles.

Ministrul luxemburghez reactiona la declaratiile consilierului economic al Casei Albe, Lawrence Summers, in perspectiva summitului G20 de la Londra din 2 aprilie.

Summers a cerut luni intr-un interviu tarilor industrializate sa nu isi incetineasca eforturile de relansare, pentru ca economia mondiala "are nevoie de o cerere mai mare" si de "o actiune extraordinara a puterilor publice".

"G20 trebuie sa se concentreze asupra cererii mondiale. Lumea are nevoie de o cerere mai mare", a spus Summers.

Pentru a-si stimula economia, Statele Unite au lansat in februarie un plan de relansare in valoare de 787 miliarde de dolari.

Tarile din Uniunea Europeana au initiat masuri cu o valoare mai mica, evaluata de Comisia Europeana la 400 de miliarde de euro pentru 2009 si 2010, adica 3,3% din PIB.

In aceasta cifra sunt incluse planurile nationale de relansare ale guvernelor, investitiile europene, dar si cresterea automata a cheltuielilor sociale (ajutoarele de somaj, de exemplu) provocata de criza economica.

Germania, principala economie europeana, exclude posibilitatea de a face eforturi suplimentare, in conditiile in care deficitul majoritatii tarilor europene a crescut, chiar daca este mai mic decat al Statelor Unite.

"Nu avem in vedere masuri suplimentare", a declarat luni la Bruxelles ministrul german de finante, Peter Steinbruck. "Trebuie sa punem in aplicare ceea ce a fost deja decis".

Berlinul ezitase destul de mult inainte de a adopta doua planuri de relansare consecutive, unul la sfarsitul anului 2008 in valoare de 31 de miliarde de euro, altul la inceputul acestui an, de 50 de miliarde.

Refuzul adresat de europeni Washingtonului, cu mai putin de o luna inaintea summitului G20 din 2 aprilie de la Londra consacrat crizei financiare si economice, este primul semn public al unei diferente de opinie cu administratia Obama, in ceea ce priveste modul cum trebuie combatuta recesiunea.

Europenii ar vrea ca summitul G20 sa se concentreze in special asupra reformei sistemului financiar interntional (consolidarea controlului, o reglementare mai stricta si mai multa transparenta) si se tem ca Statele Unite se vor multumi cu masuri minime in acest domeniu.

Dimpotriva, Statele Unite, grav afectate de criza, par sa vrea sa profite de summit mai intai pentru a stabili masuri de sprijin a activitatii mondiale.

Casa Alba a negat insa luni orice dezacord cu Europa. "Eforturile noastre la G20 la Londra se vor referi mai multe subiecte, atat la reglementarea financiara, cat si la relansarea economica", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs.

#criza, #euro, #europa, #plan, #relansare, #summit, #zona , #Europa