Europa pune, din nou, cortina

Miercuri, 08 Iunie 2005, ora 07:04
1170 citiri

Comisarul UE pentru extindere, Olie Rehn, a pasat cu umor dublul soc al respingerii Constitutiei europene: "Zvonurile despre moartea politicii de extindere sunt oarecum exagerate". Dar defectiunea Constitutiei, care pentru unii este doar un incident de parcurs, poate derapa intr-un preocupant bobarnac geostrategic. Adancirea constructiei europene va trebui reluata de la un nivel anterior, cel al Tratatului de la Nisa, si va continua intr-un ritm mai lent si cu mai multe precautii. Largirea constructiei devine o lucrare mai complicata, mai riscanta, iar artizanii ei sunt mai lesne tentati sa o lase de-o parte, pana una-alta.

De ce si-ar bate singuri cuie-n talpa, cand au atatea altele de scos sau de infipt? Deocamdata, Europa unita nu s-a dezmeticit din cele doua lovituri aplicate actului sau constitutional. Europa nu e la podea, dar e inca numarata. Spectatorii comenteaza in fel si chip ce va urma, si ca aprofundare, si ca extindere.

Aprofundarea are, din fericire, o armatura temeinica pe care sa se dezvolte. Extinderea are parte de un teren mult mai putin stabil. S-a simtit un frison in ceea ce priveste sansele de aderare ale Romaniei si Bulgariei, alimentat de crestin-democratii germani, dar mai ales de temerile vest-europenilor ca instalatorii polonezi, capsunarii romani, zilierii din Balcani le vor micsora portia din tortul lor social, dar la o judecata neemotionala perceptia generala (asa cum reiese si din presa) este, si in vechea, si in noua Europa, si in Rusia, ca statele din bazinul inferior al Dunarii vor intra totusi in UE. Poate ultimele, in viitorul imediat. Chiar daca mai tarziu decat data convenita, chiar daca in conditii mai exigente si cu mai multe obligatii.

Pentru alte state ce aspira la integrare, sansele sunt mult reduse sau chiar spulberate. Tarilor din spatiul ex-iugoslav si Albaniei li se vor gasi usor motive/pretexte de amanare a cererii. Croatia n-a predat un criminal de razboi Tribunalului de la Haga, Serbia-Muntenegru s-ar putea scinda ca stat, Bosnia-Hertegovina are probleme cu forta de politie unificata, Macedonia e considerata "prematura" la Bruxelles, Albania mai are destule reforme de facut, Kosovo nu stie deocamdata daca va deveni stat.

Daca vechea Europa nu are vointa politica de a extinde UE in Balcanii de Vest, toate aceste hibe vor fi exacerbate. Dar atunci ar abdica in mod neonorabil de la ambitiile sale de a pacifica si stabiliza aceasta zona turbulenta si-ar da un certificat de neputinta in eforturile sale de a rezolva problemele pe propriul continent. Si, dupa cum spune presedintele Serbiei, "Europa nu va fi completa fara Balcani".

Europa nu e insa completa nici fara republicile ex-sovietice din estul continentului, Ucraina si Republica Moldova, care si-au facut politica de stat din integrarea europeana.

Initiativele lor temerare de desprindere de sub tutela fortelor rusesti imperiale vor fi stopate brutal cand orizontul lor european se va inchide si ele vor fi nevoite sa-si potriveasca din nou pasul cu Moscova si structurile sale integrationiste. Rusia se gandeste, de pe acum, cum sa gestioneze o asemenea situatie si nu-si ascunde satisfactia pentru ocluzia produsa prin respingerea Constitutiei UE. "Politica Rusiei - transmite politologul Nikolai Kavesnikov, de la Institutul pentru Europa al Academiei de Stiinte - trebuie sa fie amicala, respectuoasa fata de popoarele statelor independente, pragmatica si, la nevoie, rigida".

Pe cat de induiosatoare este prima parte a acestei fraze, pe atat de interpretabila e "nuanta" din final, cu "la nevoie rigida". Mai mult ca oricand, dupa incheierea razboiului rece, Europa se afla in fata scindarii iminente. Prabusirea sistemului statal al comunismului pe continent, dezintegrarea URSS, mecanismul OSCE, extinderea spre est a NATO si UE au fost tot atatea etape ale unui mars triumfal spre infaptuirea idealului stravechi si mereu reimprospatat al unitatii europene. Marsul pare sa-si fi epuizat, deocamdata, energiile, iar promotorii sai acuza lipsa de imaginatie in mersul mai departe. Pentru deblocarea sa, una dintre cheile obligatorii se afla la Moscova.

Occidentul, euforizat de credinta ca a castigat razboiul rece, nu a reusit sa stabileasca relatii temeinice cu centrul de putere din estul continentului care este Rusia. Acest deficit de gestionare a echilibrului strategic in Europa risca sa se razbune.

Realitatea Romaneasca