Europa este mai aproape de recesiune decat SUA

Marti, 02 Septembrie 2008, ora 16:26
1411 citiri
Europa este mai aproape de recesiune decat SUA

Europa este mai aproape de recesiune decat Statele Unite, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care a prezentat estimarile sale privind cresterea economica a grupului celor mai industrializate tari din lume (G7), scrie AFP.Tarile membre ale G7 - Germania, Italia, Franta, Marea Britanie, Statele Unite, Japonia si Canada - vor traversa in continuare o "etapa de temperare a activitatii economice pana la finalul lui 2008", potrivit OCDE.


"Turbulentele de pe pietele de capital, situatia de pe piata imobiliara si scumpirea materiilor prime continua sa exercite presiuni asupra cresterii economice mondiale", precizeaza analistii OCDE.


Incetinirea va fi deosebit de accentuata mai ales in zona euro, care "va bate pasul pe loc" pana la sfarsitul lui 2008, subliniaza OCDE.  


Astfel, OCDE mizeaza pe o crestere a produsului intern brut (PIB) cu doar 1,3% in 2008 comparativ cu anul trecut, in scadere fata de estimarile anterioare din mai care indicau o crestere cu 1,7%. De asemenea, economia britanica ar putea intra in recesiune in ultimele doua trimestre ale anului, ca urmare a scaderii preturilor de pe piata imobiliara.


Cresterea economica a Statelor Unite din trimestrul al doilea, pe de alta parte, a fost mult mai sustinuta fata de estimari mai vechi, cu 3,3% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, ceea ce i-a determinat pe analistii de la OCDE sa isi revizuiasca in urcare estimarile pentru cresterea economica a Statelor Unite.


OCDE anticipeaza ca economia SUA va creste cu 1,8% in 2008, comparativ cu estimarile mai vechi, de crestere cu 1,2%.