Europa emergenta si Asia Centrala au trecut pe crestere economica

Duminica, 10 Octombrie 2010, ora 20:53
1497 citiri
Europa emergenta si Asia Centrala au trecut pe crestere economica

Europa emergenta si Asia Centrala au trecut pe crestere economica, dar au ramas preocuparile legate de sustenabilitatea ei si de nivelul ridicat al somajului, potrivit Bancii Mondiale (BM), care mentioneaza ca economiile unor state din aceste regiuni, printre care si a Romaniei, nu si-au revenit, informeaza Mediafax.

"Vestea buna este ca economia Europei emergente si cea a Asiei Centrale au revenit la crestere, dupa un declin accentuat in timpul crizei economice mondiale.

Azi, aceste regiuni sunt pe drumul spre revenire. Datorita economiilor puternice din Polonia, Rusia si Turcia, evolutia economica trece de la o scadere de 5,1% in 2009 la un avans estimat la 3,9% in 2010", a declarat Philippe Le Houerou, vicepresedintele BM pentru Europa si Asia Centrala.

El avertizeaza, insa, ca revenirea nu este uniforma, in conditiile in care unele economii, respectiv ale Croatiei, Letoniei, Kirghistanului si Romaniei, nu au inceput sa creasca. "Situatii initiale diferite au avut ca rezultat efecte diferite ale crizei economice. Relansarea nu s-a simtit in toate tarile", noteaza BM.

Banca subliniaza, de asemenea, ca somajul nu a tinut pasul cu revenirea economica, numarul somerilor ramand ridicat in cea mai mare parte a Europei Centrale si de Est.

"Aceasta revenire lenta si dureroasa este resimtita de multe familii care se chinuie sa-si onoreze obligatiile de plata", arata institutia financiara internationala.

BM asigura ca perspectivele pentru aceste regiuni s-au imbunatatit, dar sunt mai slabe comparativ cu alte economii emergente. Economia regiunilor va creste cu 3,9% anul acesta, comparativ cu 5% in cazul Americii de Sud sau 9% pentru statele asiatice in curs de dezvoltare.

Banca Mondiala concluzioneaza ca relansarea economiilor celor doua regiuni depinde intr-un grad ridicat de modul in care Europa de Vest si Rusia se descurca post-criza, dar subliniaza ca guvernele pot adopta anumite politici pentru a grabi procesul de revenire.

Astfel, statele trebuie, printre altele, sa imbunatateasca in continuare mediul de afaceri pentru a atrage investitiile necesare infiintarii de locuri de munca si sustinerii cresterii economice.

Totodata, cheltuielile publice ar trebui eficientizate, iar autoritatile ar trebui sa introduca programe "inteligente" de protectie sociala pentru populatia saraca si sa incurajeze persoanele neangajate sa-si gaseasca un loc de munca. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#europa, #emergenta, #crestere economca, #banca mondiala , #Europa