Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Europa de est concureaza pentru o felie din prajitura delocalizarii IT

Europa de est concureaza pentru o felie din prajitura delocalizarii IT

Ascensiunea continua a orasului Bangalore ca centru de delocalizare ar putea fi amenintata de noile provocari mai apropiate de inima comerciala a Europei. Tot mai mult, companiile sunt atrase de fortele de munca din tari precum Romania, care - dupa cum sugereaza un raport - au aptitudini lingvistice superioare si o intelegere mai ascutitaa clientilor decat concurentii lor aflati in estul mai indepartat.

Un sondaj in randul directorilor europeni din domeniul informaticii a constatat ca aproape 90% dintre ei prefera un furnizor mai apropiat geografic cel putin pentru o parte a serviciilor lor IT si cadoar sub o treime au avut experiente nesatisfacatoare cu companii din tari mai indepartate, precum India si China.

In studiul KPMG asupra unui numar de peste 100 de companii, peste jumatate din expertii in informati ca spun ca proiecteaza impulsionarea cheltuielilor cu furnizori din Europa centrala si estica, intre care Romania, Republica Ceha si Ungaria; mai putin de o treime prognozeaza cresteri similare in pietele emergente din Asia.

Studiul a constatat ca desi Europa estica percepe inca preturi mai mari pentru delocalizarea IT decat Asia, costul este contracarat de calitatea inalta a inovatiei si de abilitatea de a tine seama de nevoile locale.
Virgin Atlantic, Lloyd's si Thomas Cook se numara intre companiile britanice care delocalizeaza IT in Europa estica.

Crispin O'Brien, presedintele grupului de tehnologie la KPMG, spune: "Exista un anume tip de activitate - de cost redus/volum mare - in care experienta in relatia cu clientul nu conteaza atat de mult, dar in cazul unui 'call centre' critic, se va dori un loc cu un nivel mai mare de intelegere culturala, fie ca este vorba de cunoasterea legislatiei germane sau a obiceiurilor franceze - si in aceste zone castiga teren Europa estica".

Una peste alta, companiile vest-europene au plasat offshore aproximativ 2,28 miliarde de dolari din serviciile IT in 2005, conform firmei de cercetare IDC. Marea majoritate a investitiilor - 1,9 miliarde de dolari - au fost destinate Indiei, dar cresterea in Europa centrala si estica ar urma sa atinga peste 20% in urmatorii ani.

"Delocalizarea IT tinea candva doar de alimentarea furnizorilor cu costuri mici din India", spune Lionel Lamy, director de cercetare la IDC, "dar acum lucrurile sunt mai rafinate. In fiecare zi auzim de companii care deschid centre de servicii in Bratislava si Budapesta".
Diferentele de timp mai mici si puternicele aptitudini lingvistice sunt intre avantajele Europei estice, conform unei oficialitati guvernamentale din Romania, unde industria IT valoreaza4,8 miliarde de euro si creste cu 17% anual.

Sorin Gavanescu, director executiv la IT Six Global Services, furnizor bazat la Craiova, in Romania, spune: "Companiile romanesti ofera comunicatii mai bune, o puternica etica profesionala si o mai mare flexibilitate si pot furniza o 'solutie adecvata din punct de vedere cultural' pentru numeroase piete diferite".

Kris Wadia, seful delocalizarii la Accenture, care are mii de angajati in Varsovia, Bucuresti, Bratislava si Praga, spune ca India ar putea prelua marea masa a delocalizarii europene, dar ca pentru activitatea care necesita o colaborare extinsa intre furnizor si client, companiile recurg la Europa centrala si de est: "Este vorba de gesionarea pragului de risc de catre clienti. Ei spun: 'm-as simti mai la largul meu in relatia cu omul la care pot ajunge in doua ore daca apare o problema'".

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1115 ori