Europa de Est cade in topul celor mai atractive zone pentru investitii

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 23:42
1368 citiri
Europa de Est cade in topul celor mai atractive zone pentru investitii

Aproximativ 800 de manageri chestionati au aratat un sentiment pozitiv in scadere de la 42% in 2008, la 24%in 2010, fata de zona Europei Centrale si de Est (ECE), se arata in studiul Ernst & Young (E&Y) privind Atractivitatea Investitionala a Europei dat publicitatii miercuri, citat de Newsin.

In vreme ce investitorii considera Occidentul o regiune atractiva pentru afaceri (38%), devansata doar de China (39%), acestia isi exprima ingrijorarea cand vine vorba de Europa Centrala si de Est, ca atractivitate a investitiilor in 2010, chiar daca in 2009 aceata zona detinea locul secund in clasamentul preferintelor investitorilor.

Conform raspunsurilor a 814 manageri intervievati in cadrul studiului sus-mentionat, pe termen lung insa 59% din respondenti considera in continuare zona Europei Centrale si de Est ca prioritara. Astfel, regiunea ocupa locul al treilea in topul celor mai atractive zone pentru investitii in urmatorii trei ani, fiind devansata doar de China (66%) si India (61%).

"Conform studiului nostru, 'Previziuni Economice pentru Zona Euro', cresterea PIB la nivel european va atinge cu greu 1% in 2010 si pe termen mediu va fi inferioara celei inregistrate de SUA si de tarile cu piete dezvoltate", sustine Jay Nibbe, partener executiv regional adjunct al Ernst & Young in cadrul regiunii EMEIA.

Studiul privind Atractivitatea Investitionala a Europei analizeaza evolutia potentiala a investitiilor, pe baza chestionarului la care au raspuns peste 800 pe persoane cu functii de conducere in legatura cu intentiile viitoare de investitii ale acestora.

Desi majoritatea respondentilor (53%) afirma ca este posibil sa nu intreprinda nici o investitie pentru o anumita perioada de timp, Marc Lhermitte, partener in cadrul Departamentului de Consultanta al Ernst & Young, sustine ca mediul investitional dadea unele semne de redresare in urma cu un an.

"Am remarcat o crestere clara, in cel de-al patrulea trimestru al anului 2009, a numarului de anunturi de proiecte, datorita faptului ca investitorii au devenit ceva mai increzatori.

Facand abstractie de problemele actuale, legate de moneda Euro, preconizam ca, in ansamblu, in 2010 se va inregistra o crestere modesta a numarului de proiecte de investitii si cel putin o stagnare a numarului de locuri de munca create", a spus Lhermitte.

"Pentru guvernele statelor europene, punctul central de pe ordinea de zi trebuie sa fie preocuparea fata de mentinerea gradului de atractivitate pentru investitorii existenti si potentiali, precum si pregatirea unor planuri concrete prin care sa incurajeze afacerile si investitiile.

Fara actiuni concrete in acest sens, Europa se va vedea pusa intr-o situatie dificila in ceea ce priveste asigurarea unei dezvoltari economice sustinute si durabile", a adaugat Jay Nibbe. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#europa de est, #zona, #investitii, #manageri , #Europa