Europa are o problema: Procurorii nu pot dovedi ca teroristii ISIL sunt... teroristi

Marti, 29 Martie 2016, ora 18:00
4057 citiri
Europa are o problema: Procurorii nu pot dovedi ca teroristii ISIL sunt... teroristi
Foto: Flickr/quapan

Numarul luptatorilor recrutati de Statul Islamic din Europa de Vest s-a dublat din 2014 si pana in prezent, dupa cum arata un raport al Soufan Group, o agentie de consultanta pe teme de securitate si geopolitica, dar organele de ancheta au mari probleme in a dovedi infractiunile comise de acestia.

Procurorul general al Germaniei a declarat ca persoanele banuite ca au calatorit in Siria sau Irak pentru a se alatura Statului Islamic sunt greu de arestat si pus sub acuzare, in momentul in care revin acasa, anunta IB Times.

Ucigasii ies basma curata

"Ne gandim ca aceste persoane n-au fost in Siria doar ca sa faca de garda sau sa se antreneze, ci ca sunt implicate in mutilarea unor ostatici, in uciderea acestora sau in organizarea atentatelor cu bombe. Presupunem ca au mainile patate cu sange, dar cel mai adesea nu putem dovedi acest lucru", a recunoscut procurorul general al Germaniei, Peter Frank.

Toti membrii grupului care au pus la cale atacurile din Paris, din data de 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morti, erau posesori ai unor pasapoarte europene.

Acest lucru le-a permis sa se strecoare mai usor pe sub nasul autoritatilor belgiene si franceze pentru a-si duce la indeplinire planul.

Expertii Soufan arata ca cel putin 760 de posesori de pasapoarte germane s-au alaturat in ultimii doi ani gruparii teroriste Statul Islamic, 200 dintre acestia intorcandu-se intre timp in Germania, unde au fost acuzati de terorism.

Insa, cazurile impotriva lor sunt greu de construit, atat pentru procurori, cat si pentru avocatii apararii, deoarece razboiul civil din regiune si lipsa unor observatori in zonele controlate de gruparea terorista fac imposibila strangerea dovezilor.

Printre putinii cetateni europeni condamnati pentru terorism din loturile anterioare se numara in special cei care au fost surprinsi in filmarile si pozele propagandistice lansate de Statul Islamic pe internet cu noi adepti veniti sa depuna juramantul.

Daca construirea dosarelor deschise impotriva celor 200 de suspecti de terorism reveniti in Germania pare o misiune dificila, atunci pentru tarile care se confrunta cu un numar si mai mare de cetateni racolati de teroristi, Franta si Belgia, chestiunea devine de-a dreptul dramatica.

Raportul Soufan indica faptul ca peste 2.000 de cetateni francezi si belgieni s-au inrolat in gruparea Statul Islamic, revenirea a cateva sute dintre acestia in tara de origine fiind un risc de securitate major.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#teroristi Europa, #membri ISIL Europa, #suspecti terorism Germania, #procese teroristi , #Europa